Erkən yaşlanma prosesində tək genetika böyük rol oynamır. Əhəmiyyətli amillərdən biri də orqanizmin xarici görünüşə təsiridir.
Unikal.org vaxtından əvvəl yaşlanmağa səbəb olan 4 qidanı təqdim edir:
Ağ çörək
Emal edilmiş şəkərlərin zülallarla birləşdirilməsi prosesində son qlikasiya məhsulları formalaşır. Onlar yaşlanma prosesini sürətləndirir və xroniki xəstəlikləri pisləşdirir.
Ağ şəkər
Bu məhsul orqanizmdə kollagenin məhvinə gətirib çıxarır. Şəkərin qəbulu qocalmanı daha da sürətləndirir.
Trans yağlar və marqarin
Belə məhsullar dəridə qırışların əmələ gəlməsini sürətləndirir. Marqarin hidrogenləşdirilmiş yağdır. O, ürək-damar sistemi, piylənmə və onkoloji xəstəliklərinə səbəb ola bilər.
Süd məhsulları
Alimlərin indiyə qədər süd məhsullarının faydaları və zərərləri ilə bağlı mübahisələr edirlər. Süd məhsullarında laktoza var və insan orqanizmi onu mənimsəyməyə hər zaman hazır deyil. Məhz bu göstərici süd məhsullarının istifadəsi vaxtı qocalmaya təsir edə bilər.