Yale Tibb Məktəbinin tədqiqatçıları müəyyən ediblər ki, arıqlayan insanlar toxluq siqnallarına həssas olmayan beyin funksiyaları səbəbindən çəki saxlamaqda çətinlik çəkirlər.
HİT.az xəbər verir ki, alimlərin araşdırmasının nəticələri "Nature Metabolism" jurnalında dərc olunub.
Müəlliflər izah ediblər ki, piylənmə olan insanlarda beyin toxluq siqnallarına cavab verməyi dayandırır, buna görə də onlar daha çox yeməyə başlayırlar. Arıqladıqdan sonra beyin funksiyası bərpa olunmur: arıqlamış insanlar hələ də toxluq hissi keçirmirlər və nəticədə zaman keçdikcə kökəlməyə davam edirlər.
Bu nəticəyə gəlmək üçün alimlər normal çəki və obez iştirakçıların beyin fəaliyyətini ələ keçirmək üçün funksional MRT-dən istifadə ediblər. Təcrübə beynin iki növ qidaya necə reaksiya verdiyini yoxlayıb: şəkər və yağ.
Birinci qrup könüllülərdə şəkər və yağ qəbulu beynin aclığın tənzimlənməsində iştirak edən bir neçə nahiyəsində aktivliyin azalmasına səbəb olub. İkinci qrupdakı iştirakçılarda isə belə reaksiya olmayıb.
Obez iştirakçılar daha sonra 12 həftəlik arıqlama proqramına daxil edilib və başa çatdıqdan sonra təcrübə təkrarlanıb. Alimlər ümid edirdilər ki, arıqlama beynin reaksiyasızlığını geri qaytaracaq, lakin beynin şəkər və yağa reaksiya verməməsi sabit olaraq qalıb.
Samir