Avropadan Asiyaya: 2026-cı ilin ən yaxşı qastronomik istiqaməti açıqlandı

DÜNYA
20:28 / 23.12.2025
46

2026-cı ilin ən yaxşı qastronomik istiqamətləri artıq müəyyən edilib və siyahının birinci yerini ABŞ-ın Massaçusets ştatı tutub. Bu ştat bütün dünyadan olan qastronomiya həvəskarlarının diqqətini cəlb edib. 

HİT.az "Daily Mail"ə istinadən xəbər verir ki, reytinq "Conde Nast Traveller"in “Best Places to Go” bələdçisində yayımlanıb. Siyahıda həm tanınmış qastronomik paytaxtlar, həm də yeni, perspektivli istiqamətlər yer alıb – Avropadan Cənubi Amerika və Asiyaya qədər.

Aşağıda 2026-cı ilin top-10 qastronomik istiqamətləri və orada dadılması tövsiyə olunan yeməklər təqdim olunur:

Boston, ABŞ - Şəhərin cazibəsi “qlobal dadlar, sahil restoranları və digər qastronomik fəallıqla” bağlıdır. Boston təzə dəniz məhsulları – xüsusilə xərçəng ruloları və midyəli krem çorbası ilə məşhurdur. Son illərdə şəhər innovativ restoran səhnəsi ilə həqiqi kulinariya mərkəzinə çevrilib.

Krit, Yunanıstan - Yunan mətbəxi dünya üzrə məşhurdur – gyro və feta beynəlxalq favoritdir. Lakin Krit Yunan qastronomiyasının zirvəsi hesab olunur. Burada Sfakianopita (pendirli bal piroqu), Bougatsa (şirin və ya duzlu piroq), tüstülənmiş donuz bel əti, eləcə də yerli kartof və pomidorları sınamaq tövsiyə olunur.

Fes, Mərakeş - Mərakeş mətbəxi ölkəyə səyahətin əsas səbəblərindən biridir, Fes isə onun mərkəzidir. Burada tahini, kuskus, ənənəvi çörək və nanəli çay ziyarət üçün vacibdir.

Honq-Konq - Honq-Konq kulinariya innovasiyalarının mərkəzidir; burada Çin, Kanton, Yaponiya və hətta Fransa mətbəxləri birləşir. Şəhər həm də kokteyl barları ilə məşhurdur.

Medellin, Kolumbiya - Mədellinin qastronomiyası doyurucu və zəngin kolumbiya mətbəxini əks etdirir. Əsas yemək Bandeja Paisa – ət, lobya, düyü, yumurta və avokadodan ibarət böyük boşqabdır. Əlavə olaraq pendirli arepas, xırtıldayan chicharrón (donuz əti), mondonqo şorbası və şirin empanadalar tövsiyə olunur.

Minas Jeras, Braziliya - Ekspertlərə görə, braziliya mətbəxi burada tam şəkildə təzahür edir. Əsas məhsullar donuz əti, lobya, qarğıdalı və yerli pendirlərdir. Vacib yeməklər: pão de queijo, tutu de feijão, frango com quiabo, feijão tropeiro və müxtəlif ətirli pendirlərdir. Bu regionun pendirçilik sənəti UNESCO tərəfindən tanınıb.

Parramatta, Sidney, Avstraliya - Parramatta, Böyük Sidneydə qastronomiya və alış-veriş mərkəzidir. Burada çoxmədəniyyətli mətbəxdən ilhamlanan geniş dad çeşidi təqdim olunur: Livan, Çin və Yaponiya restoranları.

Patan, Nepal - Patan Nevari xalqının zəngin mətbəxini təqdim edir. Tanınmış yeməklər: Chatamari (düyü “pizza”), Yomari (şirin düyü pelmeni) və şirəli momo. Burada həmçinin kokteyllər və yerli inqrediyentlərlə iş vurğulanır.

Prins-Edward-Kaunti, Kanada - Mənzərəli bölgə üzüm bağları və sakit kəndləri ilə məşhurdur. Burada yerli məhsullara fokuslanan güclü restoran səhnəsi var. Xüsusilə yerli şərablar diqqət çəkir.

Sevilya, İspaniya - İspan mətbəxi klassikdir, Sevilya isə qastronomik kəşflər üçün ölkənin ən yaxşı şəhərlərindən biridir. Burada tapas mədəniyyəti hökm sürür: ispanaq və noxud, marinə edilmiş qızardılmış balıq (cazón en adobo), toyuq əti, Carrillada və Jamón Ibérico təqdim olunur. Şirniyyat üçün isə isti şokolad və churros tövsiyə edilir.

Samir

0