İstanbulun bənzərsiz dəniz məhsullarının dadına baxın

İQTİSADİYYAT
15:39 / 31.10.2022
1453
Türkiyə təkcə dünyaca məşhur kababları ilə deyil, həm də unikal dəniz məhsulları yeməkləri ilə kəşf etməyə dəyər bir qastronomik mərkəzdir. Üç sərhəddə dənizlərlə əhatə olunmuş bir ölkə olan Türkiyə min illik dəniz məhsulları ənənəsini əks etdirən qeyri-adi yeməkləri, yerli və regional balıq və dəniz məhsulları, bişirmə texnikası və şərhlərini təqdim edir.
 
Avropa.info xəbər verir ki,  çoxəsrlik dəniz məhsulları mədəniyyəti bu coğrafiyada yaxşı tanınır. Məsələn, Osmanlı dövrünə aid kulinariya qeydləri sarayda yeyilən ləzzətlər arasında sazan, skumbriya, qılınc, turba, mavi və ilanbalığı kimi balıqların, həmçinin lakerda (duzlu palamut), cüyür və kürü kimi balıqların olduğunu ortaya qoyur. Duzlu balıq və balıq şorbaları da saray mətbəxinin vazkeçilməzləri idi.
 
Michelin Guide-nin ən yeni məqaləsi İstanbulun hörmətli balıq mədəniyyəti ilə tanış olaq...
 
İstanbulun bənzərsiz balıqlı sendviçi
 
Bir çox su cəbhəsi olan İstanbulda balıqçılıq həyat tərzidir. Boğaziçi xüsusilə payızda bol olsa da, İstanbulda qış mövsümü zəngin balıq növlərini gətirir. Mövsümi ovlar istanbulluların il boyu süfrələrini bəzəyən hamsinin kefalına, lələkdən palamuta, sardina və skumbriyaya qədərdir.
 
Balıq bazarları, balıqçılar və Boğaziçi boyunca sürüşən balıqçı qayıqları əsrlər boyu İstanbulun simvolu olub. Əslində, balıqlar İstanbul küçələri ilə o qədər inteqrasiya olunub ki, İstanbulda rahat gəzinti balığın aparıcı rol oynadığı onlarla müxtəlif mənzərədən keçəcək.
 
Haliçin hər iki tərəfində uzanan Karaköy və Eminönü yollarında balıqlar diqqət çəkir. Sahildə satıcıların ətrafında toplanmış yeməkxanalar var, təzə qızardılmış balıq və çörək yeyirlər. Qalata körpüsünün səkilərindən çubuqlarını Boğaza atan balıqçılar İstanbulun balıq mədəniyyəti ilə eyniləşdirilən yerlər arasındadır.
 
İstanbulun ayrılmaz hissəsi olan balıq, rakı və gözəl mənzərələrin müşayiəti ilə Boğazdakı restoranlarda həm qonaqların, həm də bölgə sakinlərinin mövsümün balıqlarından dadmaq ritualına qoşulur.
 
İstanbul və Balıq Restoranları
 
Türk yeməkləri deyincə ağla ət və kabab gəlsə də, əslində təzə balıq türk qastronomiyasının ən zəngin sahələrindən biridir. Xüsusilə İstanbulun sahil rayonlarında təzə salatlar və mövsümi balıqların dadına baxa biləcəyiniz çoxlu ənənəvi balıq restoranları var. Meyxanalar (meyxanalar) balıq restoranlarının fərqli bir sinfidir və ailələr və dost qrupları üçün məşhur yemək və əyləncə məkanlarıdır.
 
Balıq restoranlarında xidmət kiçik boşqablarda təqdim olunan və nahar edənlər tərəfindən paylaşılan qəlyanaltılarla başlayır. Otuzdan yüzə qədər müxtəlif qəlyanaltı ilə bu restoranlar başqa heç bir yerdə tapa bilməyəcəyiniz xüsusi dəniz məhsulları dadları təklif edir. Karides güveç, yağ, sarımsaq və pomidor ilə karides yeməyi; xırda doğranmış balıqları ədviyyat, pomidor, soğan və bibərlə qarışdıraraq bişirilən balıq kokoreç; tavada yağda bişmiş ədviyyatlı karides; dərin qızardılmış kalamar; İstanbulun leykerdə palamut və palamutun duzlu dadı balıq restoranlarının təqdim etdiyi isti qəlyanaltılar arasındadır. Heç bir əsas kurs sifariş etməyə ehtiyacınız olmayacaq.
 
Sahil şəhərlərinin məşhur küçə yeməyi olan midye dolması limonla və əllə yeyilir.
 
İndi Michelin Star Veneranın da evi olan İstanbulda balıq restoranında hansı xüsusi yeməklərlə qarşılaşacaqsınız? Bu sualın cavabı mövsümə görə dəyişdiyi üçün hansı balığın mövsümdə olduğunu soruşmaq seçimi asanlaşdıracaq.
 
Sifariş verməzdən əvvəl şəhərin ən məşhur məzələrindən bəzilərini dada bilərsiniz: ızgara levrek, çipura, ızgara qril, duzda bişmiş levrek, midye dolması, qızardılmış midye, ızgara ahtapot, qril kalamar, qovrulmuş kalamar, kalamar dolması, əqrəb balığı şorba, hisə verilmiş balıq, balıq pastramı (hisə verilmiş balıq) və hisə verilmiş balıq!
 
Türk balıq süfrəsində layiqli bir şöhrət qazanmış hamsi üçün ayrıca bir paraqraf tələb olunur. Qara dənizin sevimli balığı olan hamsi əsrlərdir Qara dəniz vilayətlərindən İstanbula qədər bölgələrdə süfrənin tacı olub. Hamsi düyüdə, buxarda bişirilir, tavada, çörəklə və ya hətta desert kimi verilir.Hazırlanmasından asılı olmayaraq, hamsi bu coğrafiyanın bəşəriyyətə bəxş etdiyi xüsusi və təsvirolunmaz ləzzəti təqdim edir.
 

0