Həkim balın dərmanları əvəz edə biləcəyi barədə mifi təkzib etdi

MARAQLI
23:21 / 08.09.2023
611

"Balın faydalı xüsusiyyətləri var, lakin onun təsirini çox qiymətləndirməməli və dərmanları onunla əvəz etməməlisiniz".

HİT.az xəbər verir ki, bunu gazeta.ru-ya terapevt Marina Konstantinova deyib.

"Baldakı vitamin və mineralların miqdarı orqanizm tərəfindən tələb olunan gündəlik dozadan çox azdır, tərəvəz və meyvələr daha faydalıdır", deyə həkim bildirib.

Həkimin sözlərinə görə, balın iltihabəleyhinə və antibakterial xüsusiyyətləri onun tərkibindəki təbii antibiotiklərin və fitonsidlərin olması ilə bağlıdır. Buna görə də bu məhsul tez-tez soyuqdəymə müalicəsində istifadə olunur. Bal həm də öskürək refleksini azaldır:

“Onun əsas faydalı xüsusiyyətləri arasında antiviral və antimikrobiyal təsirlər, ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmaq, sinir sisteminə müsbət təsir göstərmək, immunitet sistemini aktivləşdirmək, sümük toxumasını gücləndirmək var. Bundan əlavə, bal sürətli enerji mənbəyidir. Gündə 1-2 çay qaşığı bal yalnız fayda gətirəcək və bədənə zərər verməyəcək. Ancaq yadda saxlamaq lazımdır ki, bu, dərman deyil, təbii qida əlavəsidir. Günün ilk yarısında və müstəqil məhsul kimi balı istehlak etmək daha yaxşıdır. 40°-dən yuxarı temperaturda bal bütün faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Ona görə də balı təzə halda istehlak etmək tövsiyə olunur”, deyə həkim əlavə edib.

Böyüklərə gündəlik normanı 50-100 qram keçmək tövsiyə edilmir, çünki balın tərkibində çoxlu miqdarda sürətli karbohidratlar (şəkərlər) var ki, bu da mədəaltı vəzi və böyrəklərə əlavə stress yaradır:

“Bütün bal növləri kifayət qədər yüksək glisemik indeksə malikdir - orta hesabla 70-80, bu çox yüksək göstəricidir. Ona görə də I və II tip şəkərli diabet xəstələrinə, həmçinin piylənməyə bal tövsiyə edilmir. Bundan əlavə, mədə-bağırsaq traktının və tənəffüs sisteminin xəstəlikləri, bronxial astma üçün bal istehlakının məhdudlaşdırılması məqsədəuyğundur.

Uşaqlıqda, əgər uşaq allergik reaksiyalardan əziyyət çəkirsə, o zaman bal ehtiyatla 2-3 yaşından pəhrizə daxil edilə bilər, lakin gündəlik norma 20-30 qramdan çox olmamalıdır. 

Samir

 

0