Dietoloq köpə səbəb olan qidaları və vərdişləri açıaldı - SİYAHI

MARAQLI
22:25 / 15.09.2023
626

"Müəyyən meyvə və tərəvəzlərin qəbulunu məhdudlaşdırmaq və yemək vərdişlərinizi dəyişdirmək köp riskinizi azalda bilər".

HİT.az xəbər verir ki, bunu həkim Kristin Nquyen deyib.

Pəhrizinizə liflə zəngin meyvə və tərəvəzlərin daxil edilməsi xolesterolu, şəkəri, qan təzyiqini idarə etməyə kömək edir və piylənmə riskini azaldır. Həkim qeyd edib ki, köp və qarın ağrısının qarşısını almaq üçün pəhrizə tədricən tərəvəz və meyvələr əlavə edilməlidir.

Əgər köpürsünüzsə, alma, armud və qarpız kimi fruktoza yüksək olan meyvələri məhdudlaşdırmalısınız. Əvəzedicilərə banan, portağal, qovun və tünd rəngli giləmeyvə daxildir: böyürtkən, qaragilə və çiyələk, lifdən əlavə antioksidantlarla zəngindir.

Lobya və mərcimək əla zülal və lif mənbəyidir, lakin bağırsaqlarda qaz əmələ gətirən oliqosakaridlər adlanan mürəkkəb şəkərləri ehtiva edir. Bu maddələrin miqdarını azaltmaq üçün lobya yumşaq olana qədər yaxşıca qaynadılmalıdır. Alternativ, daha asan həzm olunan qidalara tofu və quinoa daxildir.

Brokoli, gül kələm, adi kələm bağırsaqlarda fermentasiyaya meyllidir, bu da qaz əmələ gəlməsi ilə müşayiət olunur. Bağırsaqda daha asan olan alternativ qidalandırıcı qidalara ispanaq və pazı kimi tünd, yarpaqlı göyərti daxildir.

Qırmızı, sarı soğan və sarımsaq da daxil olmaqla bir çox soğan növləri ürəkbulanma, şişkinlik və ishala səbəb ola bilər. 

Samir

0