Dietoloq payızda sağlam qidalanma ilə bağlı məsləhətlər verdi

MARAQLI
22:06 / 25.09.2023
420

Temperaturun dəyişməsi və günəşin olmaması dövründə balanslaşdırılmış pəhriz yemək və istehlak edilən pəhriz yağlarının - zülalların, yağların və karbohidratların, həmçinin vitamin və mineralların miqdarına nəzarət etmək vacibdir, çünki payız mövsümi xəstəliklərin vaxtıdır. 

HİT.az xəbər verir ki, bunu gazeta.ru-ya dietoloq Yevgeniya Belyuqa bildirib.

“Tərkibində çoxlu mikroelementlər olan mövsümi məhsullara diqqət yetirməyə dəyər. Pomidor və xiyar lif, C, A vitaminləri, fol turşusu və kaliumla zəngin olan balqabaqla əvəz edilə bilər. Və ya zucchini, onların tərkibində B vitaminləri, askorbin turşusu, A və E vitaminləri, dəmir, maqnezium və sink var. Həmçinin balqabağın üstünlüyü ondan ibarətdir ki, çeşidindən asılı olmayaraq, bu tərəvəzin kalorisi azdır”, deyə ekspert izah edib.

Pəhrizinizi payız üçün əla olan güveç və püresi şorba kimi mövsümi yeməklərlə şaxələndirə bilərsiniz. Tərəvəz şorbasında çoxlu sağlam vitaminlər var və az yağlı toyuq suyu da arıqlayanlar üçün uyğundur.

“İçkilərə gəldikdə, bitki çayları qəhvəyə faydalı alternativ ola bilər. Onların tərkibində soyuq havalarda immunitet sistemini dəstəkləyə bilən vitaminlər, polifenollar və antioksidanlar var. Və ya seçim olaraq çayınıza sadəcə limon, itburnu və ya dəniz itburnu əlavə edə bilərsiniz. Tərkibində olan C vitamininin əlavə dozası sizin immunitet sisteminizi gücləndirməyə kömək edəcək", deyə o tövsiyə edib.

Ancaq şəkər istehlakını azaltmaq daha yaxşıdır:

“Şəkər yüksək kalorili məhsuldur, onun həddindən artıq istehlakı artıq çəki artımına səbəb ola bilər ki, bu da yeni problemlərə səbəb ola bilər: yavaş metabolizm, hüceyrələrin insulinə həssaslığının azalması və nəticədə 2-ci tip diabet. Şəkəri böyük miqdarda istehlak etməklə immun sistemimizin fəaliyyətini poza bilərik və bu vəziyyətdə mövsümi xəstəliklər zamanı viruslara qarşı müqavimət göstərmək daha çətin olacaq".

Samir

0