Göz üçün ən faydalı qidalar - SİYAHI

MARAQLI
10:00 / 23.10.2023
887

Tərəvəz və meyvələr, yağlı dəniz balıqları, yarpaqlı salatlar və paxlalılar görmə pozğunluğundan qoruyan maddələr ehtiva edir. 

HİT.az xəbər verir ki, bu barədə Amerika Oftalmologiya Akademiyasının (AAO) alimləri bildirib.

Bəzi qida maddələri ümumi göz sağlamlığını dəstəkləyir və bəziləri göz xəstəliyi riskini azaldır. Akademiya pəhrizinizə tərəvəz və meyvələri daxil etməyi tövsiyə edir. Onlar torlu qişa və gözyaşı istehsalı üçün vacib olan A vitamini ilə zəngindirlər. Şirin kartof xüsusilə zəngindir: yüz qram A vitamininin gündəlik dozasının 200%-dən çoxunu ehtiva edir. Digər mənbələrə yerkökü, bostan və ərik daxildir.

Yaşla əlaqəli Göz Xəstəlikləri Tədqiqatına (AREDS) görə, antioksidantlar yaşa bağlı makula degenerasiyasının və kataraktanın qarşısını ala və ya yavaşlada bilər. Hüceyrələri reaktiv oksigen növlərinin zədələnməsindən qoruyan C vitamini sitrus meyvələrində, şaftalıda, qırmızı bibərdə, pomidorda və çiyələkdə olur. Digər bir antioksidant olan E vitamini isə avokado, badam və günəbaxan tumlarında olur. İspanaq, romaine kahı, şalgam göyərti, brokoli, noxud və yumurta kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdə və digər parlaq rəngli qidalarda olan lutein və zeaksantin eyni xüsusiyyətlərə malikdir.

Soyuq dəniz balıqları (somon, ton balığı, sardina, halibut və alabalıq) ilə zəngin olan omeqa-3 yağ turşuları yaşa bağlı xəstəliklər riskini azalda bilər və gözyaşı funksiyası üçün də faydalıdır. 

Torlu qişanın mis və sinkə də ehtiyacı var ki, bu da paxlalı bitkilərdə olur. İstiridyə, yağsız qırmızı ət, quş əti və zənginləşdirilmiş taxıllar da sinklə zəngindir.

Bu maddələri əldə etməyin ən yaxşı yolu qidadır, lakin makula degenerasiyası olan insanlar həkimlə məsləhətləşdikdən sonra əlavələrdən faydalana bilərlər.

Samir

0