Soyuqdəymə zamanı hansı qidalardan imtina etməlisiniz? - Həkim açıqladı

MARAQLI
13:55 / 17.01.2024
440

Soyuqdəymə zamanı bədənin bütün qüvvələri viral infeksiya ilə mübarizə aparmağa yönəldilir. Ona görə də ona ağır yemək yükləməməlisən. 

HİT.az xəbər verir ki, bu barədə gazeta.ru-ya dietoloq, tibb elmləri namizədi Oksana Mixaleva deyib.

Onun sözlərinə görə, həzm kifayət qədər çox enerji tələb edir, ona görə də yemək nə qədər sadə və asan həzm olunarsa, xəstəlik zamanı bir o qədər faydalı olar.

"Fast food, qəlyanaltılar, soda, yağlı, qızardılmış yeməklərdən mütləq imtina etməlisiniz. Əgər iştahınız yoxdursa, o zaman intoksikasiyanı tez bir zamanda azaltmaq üçün içmə rejiminə əməl etməlisiniz. Həmçinin, soyuqdəymə zamanı yemək istəmirsinizsə, o zaman sadə karbohidratlar şəklində enerji təmin etməlisiniz, məsələn, giləmeyvə suyu və ya bal ilə süd - susuzlaşdırma ilə mübarizə aparmaq və infeksiya ilə mübarizə aparmaq üçün enerji səviyyəsini saxlamaq üçün yaxşı seçimdir", deyə həkim bildirib.

Qırmızı ətdən, bişmiş məhsullardan, şirniyyatlardan da imtina etməlisiniz. Az yağlı toyuq və ya balıq suyu, bişmiş tərəvəzlər, dənli bitkilər, qaynadılmış ağ toyuq əti, az yağlı balıq yeməkləri, orta miqdarda meyvə, kəsmik yeməkləri, fermentləşdirilmiş süd məhsulları və quru çörək ilə şorbalara üstünlük verilir.

"Xəstəliyin ilk günlərində liflə zəngin qidalar da çox fayda gətirməyəcək və mədədə ağırlıq və dolğunluq hissi yarada bilər. Buna görə də, soyuqdəymə zamanı təzə tərəvəzlər, tərəvəz salatları və böyük miqdarda meyvələr ən yaxşı yemək seçimi deyil. Onlar bərpa mərhələsində əlavə edilə bilər", deyə həkim izah edib.

Qida sadə, asanlıqla həzm oluna bilən, sağlam olmalıdır, tərkibində lazımi makronutrientlər (zülallar, karbohidratlar və az miqdarda sağlam yağlar) və mikroelementlər (vitaminlər, minerallar) olmalıdır. Yeməklərin daha uzun emalına üstünlük verilir: qaynatmaq, bişirmək, bişirmək, buxarlamaq:

"Yemək nə qədər homojenləşdirilmiş və qaynadılmış olsa, onun həzm edilməsi bir o qədər asan olar, ona görə də xəstəliyin başlanğıcında bulyonlar, şorbalar, dənli bitkilər, püresi qidalar, yaxşı bişmiş ağ ət tövsiyə olunur".

Samir

0