Pusan Milli Universiteti və Koreya Qida Tədqiqat İnstitutunun alimləri müəyyən ediblər ki, D vitamini kök hüceyrə funksiyasını yaxşılaşdıraraq və orqanizmdə iltihabı azaldaraq qocalma ilə mübarizə aparır.
HİT.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Aging" jurnalında dərc olunub.
Tədqiqat zamanı alimlər meyvə milçəklərinin (Drosophila) orta bağırsağında yerləşən kök hüceyrələri tədqiq ediblər. Kök hüceyrələr çoxhüceyrəli orqanizmlərin bir çox növlərində rast gəlinən fərqlənməmiş (yetişməmiş) hüceyrələrdir. Onlar özlərini yeniləyə, yeni kök hüceyrələr əmələ gətirə, həmçinin müxtəlif orqan və toxumaların hüceyrələrinə çevrilə bilərlər.
Yetkin kök hüceyrələri orqanizmin toxuma komponentlərinin balansının qorunmasında mühüm rol oynayır və onların funksionallığının azalması yaşlanma və xərçəng də daxil olmaqla bir çox xəstəliklərlə əlaqələndirilir. Bir çox insan kliniki tədqiqatları da ardıcıl olaraq normal kök hüceyrə funksiyasının D vitaminindən asılılığını nümayiş etdirib.
Koreyalı alimlər təsdiq ediblər ki, D vitamininin Drosophila kök hüceyrələrində bu maddənin reseptorlarına təsiri onların çoxalmasına (çoxalmasına) kömək edir. Bundan əlavə, D vitamini enteroendokrin (hormon istehsal edən) hüceyrələrin diferensiasiyasını yaxşılaşdırır.
Tədqiqatçılar həmçinin müəyyən ediblər ki, bu bioloji aktiv maddə oksidləşdirici stressi - sərbəst radikallar adlanan orqanizmdə toplanmış molekullar tərəfindən hüceyrə zədələnməsi prosesini yatırır. Oksidləşdirici stressin azaldılması insanlarda yaşlanma əleyhinə və ürək-damar və neyrodegenerativ xəstəliklərin qarşısının alınması ilə əlaqələndirilir.
Samir