Hər hansı bir təyyarə uçuşu insan orqanizminə müəyyən dərəcədə mənfi təsir göstərir, xüsusən də həzm sistemi daha çox əziyyət çəkir. Lakin hər bir sərnişin öz mədəsinə uçuş zamanı kömək etmək üçün qida rasionunu bir qədər tənzimləyə bilər. Məsələ ondadır ki, təyyarədə təzyiq və oksigen səviyyəsinin dəyişməsi qidanın həzm olunmasına mane ola bilər, bu da qarında şişkinlik, qaz və ya ürəkbulanma hissi yarada bilər.
HİT.az bu badədə "Daily Express"ə istinadən xəbər verir.
Bu arada, ABŞ-da "Wild Packs" yay düşərgəsinin səyahət mütəxəssisi Cemi Freyzer uçuşdan əvvəl və uçuş zamanı qəti şəkildə qaçınmaq lazım olan altı məhsul haqqında məlumat verib.
Qızardılmış məhsullar: Çips və ya soğan halqaları kimi məşhur qəlyanaltılar səyahətçilərdə həzm problemlərinə səbəb ola bilər.
"Onlarda yüksək yağ və yağ miqdarı yanacağa səbəb ola bilər, duzluğu isə mayenin tutulmasına səbəb olaraq qarında şişkinlik və şişmə yarada bilər. Hermetik salon bu təcrübəni daha da xoşagəlməz edə bilər", deyə Cemi izah edib.
Qırmızı ət: Onu həm uçuşdan əvvəl, həm də uçuş zamanı yeməmək daha yaxşıdır.
"Steyklər, hamburgerlər və digər qırmızı ət növləri daha uzun müddətdə həzm olunur, bu da ağırlıq və narahatlıq hissi yarada bilər. Əvəzində toyuq və ya balıq kimi ağ ət növlərini seçin - bu, səyahət zamanı mədəni normal vəziyyətdə saxlamaq üçün ən yaxşı seçimdir", deyə mütəxəssis məsləhət görüb.
Diuretiklər: Qəhvə və spirtli içkilər kimi məşhur içkilər təyyarə səyahətləri ilə yaxşı uyğunlaşmır.
"Uçuş artıq orqanizmi susuzlaşdırır, kofein isə vəziyyəti daha da pisləşdirir. Bu, diuretikdir, yəni maye itkisini artırır, bu da baş ağrıları, ürəkbulanma və yorğunluğa səbəb ola bilər. O, həmçinin yuxunu çətinləşdirə bilər, bu da uzunmüddətli uçuş edəcəyiniz zaman nəzərə almalı olduğunuz bir amildir", deyə Freyzer qeyd edib.
Qazlı su: Ceminin sözlərinə görə, qazlı içkilər qarında şişkinlik və narahatlıq yarada bilər, çünki uçuş zamanı qaz mədədə genişlənir. Onlar həmçinin yanacağa səbəb ola bilər, bu da sərnişinlərin enişdən sonra yorgun və narahat hiss etməsinə səbəb ola bilər.
Yüksək lifli məhsullar: Lobya, brokoli və alma kimi məhsullar yer üzündə istehlak üçün əla olsa da, yüksək hündürlükdə hava təzyiqinin dəyişməsi qarında şişkinlik və qaz yarana bilər.
İsti yeməklər: Köri və ya isti bibərlə hazırlanmış yeməklər mədənin selikli qişasını qıcıqlandıra bilər, turşu reflüsu riskini artıra bilər.
"Uzun müddət oturduqda vəziyyət pisləşir. İsti yeməklər həmçinin susuzluğa səbəb ola bilər və uçuş zamanı rahatlıq və ya yuxunu çətinləşdirə bilər", deyə mütəxəssis izah edib.
Eyni zamanda, uçuşun mədə üçün əlverişli olması üçün Cemi səyahətçilərə uçuşdan əvvəl böyük bir yemək əvəzinə kiçik porsiyalarla və daha tez-tez yemək yeməyi məsləhət görür. Uçuş zamanı həzmə kömək etmək üçün salon daxilində hərəkət etmək və çoxlu su içmək tövsiyə olunur.
Samir