Yapon eşşəkarılarının mədələrində 324 növ heyvanın qalıqları tapıldı

MARAQLI
23:15 / 23.05.2025
41

Yaponiyanın Kobe Universitetinin alimləri ənənəvi olaraq yemək üçün yetişdirilən yapon eşşəkarısı Vespula shidai sürfələrinin əvvəllər düşünüldüyündən daha müxtəlif qidalarla qidalandığını aşkar ediblər. Vəhşi koloniyalardan olan arılar yerli həmkarlarından əhəmiyyətli dərəcədə daha çox onurğalı növləri yeyirlər, bu da ekoloji tarazlığa və davamlı yetişdirmə yanaşmalarına təsir göstərə bilər. 

HİT.az xəbər verir ki, tədqiqat "Journal of Insects as Food and Feed" (JIFF) jurnalında dərc olunub.

Vespula shidai, sürfələri Yaponiyada hachinoko adlanan ləzzət sayılan arı növüdür. Onlar yüksək biomüxtəlifliyi ilə məşhur olan mərkəzi Yaponiyanın kənd meşələrindən toplanır. Bu sürfələri yemək ənənəsinə baxmayaraq, arıların təbiətdə və çoxalma şəraitində nə yediyi haqqında ətraflı məlumat hələ mövcud deyil. Son ciddi məlumatlar 1950-ci illərə aiddir.

Müasir elm vəziyyəti dəyişib: entomoloq Tatsuya Saqa və onun komandası, sürfələrin mədə tərkibinə əsasən hansı növ orqanizmlərin yeyildiyini müəyyən etməyə imkan verən DNT metabarkodlaşdırma adlı metoddan istifadə ediblər.

Alimlər həm vəhşi, həm də əsirlikdə yetişdirilən yuvalardan sürfələri analiz ediblər. Nəticələr heyrətamiz olub: sürfələr həşəratlar, hörümçəklər, quşlar, məməlilər, balıqlar, amfibiyalar və sürünənlər də daxil olmaqla 324 müxtəlif növ heyvanın qalıqlarını yeyiblər. Vəhşi yuvaların sürfələri xüsusilə seçilirdi: onlar ev koloniyalarından olan sürfələrdən daha geniş çeşiddə onurğalılarla qidalanırlar.

Bu onu göstərir ki, vəhşi arılar leş heyvanlarının emalı və ekosistemdə tarazlığın qorunmasında mühüm rol oynayır, əkinçilikdə yetişdirilən arılar isə ilk növbədə insan tərəfindən təmin edilən qidaya güvənirlər.

Maraqlıdır ki, hər ikisi çoxlu həşərat yeyirdi və bu, arıların hətta çoxalma şəraitində belə həşəratlarla təbii mübarizədə öz rolunu qoruduğunu göstərir.

Samir

0