Qışa çiyələk saxlamağın ən yaxşı üsulları: Sınaqdan keçmiş reseptlər

MARAQLI
19:52 / 18.06.2025
49

Yay mövsümündə meyvə və giləmeyvələr sayəsində orqanizmi vitaminlərlə zənginləşdirmək mümkündür. 

HİT.az xəbər verir ki, lakin bu məhsulların bir çoxunun mövsümü qısadır — xüsusən bu il soyuq yaz fəsli səbəbilə. Amma düzgün üsullarla çiyələyi qış üçün hazırlamaqla bu dadlı giləmeyvədən ilboyu faydalanmaq mümkündür.

Çiyələyi qışa necə saxlamaq olar?

* Təzə çiyələyi donduraraq
* Öz suyunda konservləşdirərək
* Şəkərlə əzərək konservləşdirərək

Çiyələyi donduraraq saxlamaq

Tərkibi:
* 1 kq çiyələk
* 200 q şəkər tozu (istəyə görə)

Hazırlanması:
1. Çiyələkləri yuyun, saplaqlarını təmizləyin.
2. İstəyə görə blenderlə püre halına salın və ya azca doğrayaraq içində parça saxlayın.
3. Qarışığı silikon qəliblərə tökün və dondurun. Donduqdan sonra paketlərə yığıb saxlaya bilərsiniz.
4. Əgər şəkərsiz saxlamaq istəyirsinizsə, çiyələyi yuyub qurudun, taxta lövhəyə düzün və dondurun ki, yapışmasın. Sonra dondurulmuş halda paketlərə yığın.

Saxlama müddəti:
Dondurucuda 6–12 ay. İlk 6 ay ərzində istifadə edilməsi tövsiyə olunur, çünki bundan sonra faydalı maddələr azalır.

Çiyələyi öz suyunda konservləşdirmək

Tərkibi:
* 1 kq çiyələk
* 300 q şəkər tozu
* 2 çimdik limon turşusu və ya 2 çay qaşığı limon suyu

Hazırlanması:
1. Çiyələkləri seçin, yuyun və saplaqlarını təmizləyin.
2. Soğuk suda bir neçə dəqiqə saxlayın ki, kir və toz dənəciyi çöksün. Sonra axar suda yuyun.
3. Böyük bir qabda təbəqə-təbəqə şəkər və çiyələyi növbə ilə düzün. Qarışdırmayın. Üstünü qapaqla örtüb bir gecə saxlayın.
4. Səhəri gün steril bankalara ehtiyatla yığın, üstünə qalan suyu tökün və azca limon turşusu əlavə edin.
5. Bankaları yenidən sterilizasiya edin, qapaqları bağlayın, tərs çevirib dəsmala bükün və soyumağa buraxın.

Saxlama yeri:
Qaranlıq və sərin yerdə saxlanmalıdır.

Çiyələyi şəkərlə əzərək konservləşdirmək

Tərkibi:
* 1 kq çiyələk
* 1 kq şəkər tozu

Hazırlanması:
1. Çiyələkləri yuyun, təmizləyin.
2. Mətbəx alətlərini (qab və blenderin başlığını) qaynar su ilə sterilizasiya edin.
3. Çiyələkləri blenderlə əzin və 900 q şəkərlə qarışdırın.
4. Qarışığı steril bankalara doldurun, üzərinə qalan şəkəri (100 q) səpin.
5. Qapaqları bağlayın və soyuducuda saxlayın.

Nəticə: Hansı üsulu seçsəniz də, çiyələyi qış aylarında da istifadə etmək və təbii dadını qorumaq mümkündür. Bu reseptlər sayəsində giləmeyvə mövsümünü öz mətbəxinizdə uzada bilərsiniz.

Samir
 

0