Dünyanın 77 şərabçılıq regionunu gəzdi: Onu heyrətləndirən 5 region

MARAQLI
21:00 / 17.07.2025
56

Şərab turizmi getdikcə daha çox turisti cəlb edir, çünki bu, onlara bir səfərdə iki zövqü – ləzzətli içkiləri dadma və möhtəşəm mənzərələri seyr etməyi birləşdirməyə imkan verir.

HİT.az xəbər verir ki, dünyanın 77 şərabçılıq regionunu gəzmiş şərab mütəxəssisi Ketlin Vilkok "Business Insider" üçün yazdığı məqalədə onu ən çox heyrətləndirən beş istiqaməti adlandırıb.

"Tədqiqat işim çərçivəsində mən Baroloda trüfel ovladım, ABŞ-da öz aeroportu olan tək şərab zavoduna eniş etdim və hətta İtaliyada üzümçülüyün məhbusların reabilitasiyası və onlara yeni bacarıqların öyrədilməsi, eləcə də dünya standartında şərab istehsalı üçün istifadə edildiyi həbsxana adasını araşdırdım. 77 şərab regionunu gəzməyimə baxmayaraq, hər biri yenidən ziyarətə dəyər deyil. İmkan olsa sabah da qayıdacağım cəmi beşi var", deyə o qeyd edib.

Dünyanın ən yaxşı şərab regionları:

1. Napa Vadisi, Kaliforniya, ABŞ: Ketlinə görə bu yer, şərabı sevən böyüklər üçün Disneyland kimidir:

"Kaliforniyadakı Napa vadisindən daha yaxşısı yoxdur – onun nəfəs kəsən 75 kilometrlik üzüm bağlarından keçən velosiped marşrutu və əlbəttə, möhtəşəm şarapları ilə. Bu regionun cazibəsinin bir hissəsi onun inanılmaz müxtəlifliyi ilə birləşən kiçik ölçülərindədir. Maşınla bir saatdan az müddətdə gəzib dolaşmaq üçün kifayət qədər kompaktdır. Eyni zamanda, inanıram ki, Napanı ömrünüz boyu araşdıra bilərsiniz, heç vaxt susuzluq və ya cansıxıntı hiss etmədən. Burada 400-dən çox şərab zavodu və onlarla şəhər içi degustasiya salonu, həmçinin dünyanın ən məşhur Kaberne Sovinyon növlərindən bəziləri var".

2. Maklaren Veyl, Avstraliya: Ketlin bildirir ki, Avstraliyanın geniş ərazilərində şərab bələdçiləri üçün 65 müxtəlif şərabçılıq regionu mövcuddur ki, bunlar da ildə bir milyon tondan çox üzüm emal edir. Lakin ölkənin ən unikal və təsirli regionlarından biri, həm də ən əlçatan olanlarından biri – Maklaren Veyldir:

"Adelaiddən cəmi 45 dəqiqəlik cənub səfəri ilə, 168 kvadrat mil sahəsi olan bu region Sent-Vinsent körfəzi sahilindəki məsum çimərliklər və Maunt-Lofti silsiləsi arasında yerləşməsi ilə kifayət qədər sakit atmosferi ilə fərqlənir. Maklaren Veyl şərab regionunu araşdırmağın ən yaxşı yollarından biri velosipeddədir. Hyu Hamilton, Serafino və Oksenberri kimi ikonik şərab istehsalçılarının yanından keçən Şiraz velosiped yolunu nəzərdən keçirin".

3. Bordo, Fransa: Mütəxəssis xatırladır ki, bu Fransa regionunda Jironda çayının hər iki tərəfində yerləşən minlərlə şərab zavodu var:

"Ənənəvi olaraq Bordo şarapları qarışıqdır: sol sahil regionunun şaraplarında adətən Kaberne Sovinyon, sağ sahilində isə Merlo üstünlük təşkil edir. Şərabdan əlavə, şəhər təsirli muzeylər, nəfəs kəsən neoklassik binalar, gözəl çay gəzintiləri və yerli məhsullardan hazırlanmış yeməklər təklif edən çoxlu bistro və şərab barları ilə fəxr edə bilər. Mən sadəcə Bordonu gəzərək, memarlıq şedevrlərinə və başqa yerdə almaq mümkün olmayan yüzlərlə arzulanan şərabla kiçik şərab mağazalarına rast gələrək günlər keçirdim. Bundan əlavə, Parisdən təkcə iki saatlıq qatarla gedilən məsafədədir, bu da onu "İşıqlar Şəhəri"nə səfər zamanı yerli şərab mədəniyyəti ilə tanış olmaq üçün əla yer edir".

4. Brid Çayı Vadisi, Cənubi Afrika: Mütəxəssisə görə Cənubi Afrika, qurmanlara dünyanın ən təsirli və tərəqqipərvər şərabçılıq regionlarından bəzilərini təklif edir:

"Qərb Kap vilayətinin ən böyük şərabçılıq rayonlarından biri olan Brid Çayı vadisini ziyarət etməyi tövsiyə edirəm. Təxminən tamamilə dağ silsilələri ilə əhatə olunmuş 130 km uzunluğundakı bu vadisində çoxlu butik premium şərab istehsal edən müəssisələr və böyük miqyasda münasib qiymətə şərab istehsal edən böyük kooperativlər yerləşir".

5. Toskana, İtaliya: Ketlinin dediyinə görə bu, filmlərdə göstəriləndən əslində daha gözəl görünən, hiss olunan və dadılan o nadir yerlərdən biridir:

"Bu, toxunulmamış təpəlik mənzərələri, zeytun ağacları, üzüm bağları, ovsunlu fermer evləri, günəbaxanlar, orta əsr qalaları və sevimli şəhərlərlə örtülü İtaliya şərabının ruh vətənidir. Nəfis şarapları (region öz qırmızı şarapları ilə məşhurdur) dadarkən, eyni zamanda özünüzü təzə zeytun yağı, trüfel qırıntıları və ev hazırlanmış makaronla şirələndirə bilərsiniz".

Samir

0