BMC: Yağsız süd istehlakı miqren riskini azalda bilər

ÖLKƏ
20:32 / 10.04.2025
124

Liaocheng (Çin) İkinci Xalq Xəstəxanasının alimləri müəyyən ediblər ki, tam süd əvəzinə yağsız süd içən insanlar miqrendən daha az əziyyət çəkirlər. 

HİT.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "BMC Nutrition" jurnalında dərc olunub.

Tədqiqat 1999-2004-cü illər üçün ABŞ-ın Milli Sağlamlıq və Qidalanma Müayinəsi Sorğusunun (NHANES) məlumatlarına əsaslanır. Alimlər səkkiz mindən çox insanın məlumatlarını təhlil edərək, onların pəhrizini, həyat tərzini və sosial-demoqrafik xüsusiyyətlərini öyrəniblər.

Nəticələr yağsız südün müntəzəm istehlakının tam südlə müqayisədə miqren riskinin əhəmiyyətli dərəcədə aşağı olması ilə əlaqəli olduğunu göstərib. Yaş, bədən kütləsi indeksi, fiziki aktivlik səviyyəsi, pəhriz və gəlir kimi faktorlar nəzərə alındıqdan sonra da bu birləşmə qalıb.

Alimlərin fikrincə, süd istehlakının ümumi tezliyi migrenin inkişaf ehtimalına təsir göstərmədi; həlledici olan süd məhsulunun növüdür. Tədqiqatçılar qeyd ediblər ki, tam süddə olan doymuş yağ və bəzi lipidlər miqrenlərə səbəb olan iltihabı artıra bilər. Yağsız süddə isə bu maddələr daha azdır. Eyni zamanda, D vitamini, kalsium və riboflavinin etibarlı mənbəyi olaraq qalır - potensial olaraq hücum riskini azalda bilən komponentlər.

Nəticələr həmçinin göstərib ki, qadınlar kişilərə nisbətən demək olar ki, iki dəfə daha tez-tez migrendən əziyyət çəkirlər - 24% və 13%. Bununla belə, hər iki qrupda yağsız südün müsbət təsiri müşahidə edilib.

Samir

0