Göbələyin bütün faydalı xüsusiyyətlərini qorumaq üçün onu qurutmaq və toz halına salmaq lazımdır.
HİT.az xəbər verir ki, bu barədə gazeta.ru-ya dietoloq İrina Pisareva məlumat verib.
“Göbələk aşağı kalorili və zülalla zəngindir. Bu, bir üstünlükdür, lakin onların mənfi cəhətləri, bütün faydalı maddələrin divarların arxasında gizlənməsidir. Vitaminlərə tam giriş əldə etmək üçün onları məhv etmək lazımdır. Bu xitinə bənzər qabıqları məhv etmək üçün göbələkləri üyütmək lazımdır. Məsələn, göbələkləri qurutsaq və sonra bir növ toz qarışığı hazırlasaq, bu qarışıq sadəcə qurudulmuş göbələklərdən daha yaxşı mənimsəniləcək. Onlar maksimum faydanı saxlayırlar”, deyə Pisareva qeyd edib.
Göbələklərin faydalı xüsusiyyətləri fermentasiya zamanı, yəni duzlama zamanı qorunur. Məhz fermentasiya prosesində bağırsaqlarımız üçün faydalı bakteriyalar əmələ gəlir:
“Göbələyin özündən faydalanmaqla yanaşı, pro və pribiotiklər olan bu bakteriyalardan da faydalanırıq. Ancaq bunu turşu ilə qarışdırmaq olmaz. Çünki onun faydalı xüsusiyyətlərini itiririk".
Bundan əlavə, bu gün satışda tərkibində olmayan əlavə vitaminlərlə zənginləşdirilmiş göbələk tapa bilərsiniz:
"Onlar xüsusi lampalarla işıqlandırılır və D vitamini ilə doyurulur. Belə göbələklər adi göbələklərdən bir qədər bahadır".
Amma dietoloq göbələkləri dondurub qızartmağı məsləhət görmür. Belə emal ilə ən faydalı vitaminlər və mikroelementlər itirilir:
“Dondurmağa gəlincə, su göbələyi məhv edir, tərkibi daha bioavailable olur, lakin vitaminlərin bir hissəsi itir".
Samir