Frayburq Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, çətənə toxumu (Cannabis sativa L.) qiymətli un, əvəzolunmaz yağ turşuları və zülallarla zəngin yağlar mənbəyi ola bilər.
HİT.az xəbər verir ki, bu barədə "Foods" jurnalı məlumat yayıb.
Tədqiqatçılar çətənə toxumu ilə bağlı nəşr edilmiş elmi ədəbiyyatı nəzərdən keçiriblər. Əvvəllər onlar tullantı hesab edilirdilər, lakin hazırda dünyada müxtəlif makronutrient tərkibli 50-yə yaxın növ yetişdirilir. Çətənə toxumlarında maksimum protein miqdarı 30%-ə çatır, pəhriz lifi və yağın tərkibi isə müvafiq olaraq 30-40%-dən 25-30%-ə qədər dəyişir. Bu, onları qiymətli qida mənbəyinə çevirir. Toxumlar bütöv şəkildə istehlak edilə, qabığı soyulmuş və ya un, yağ və ya protein izolatına çevrilə bilər.
Çətənə toxumu məhsulları vegetarianlar üçün xüsusilə faydalıdır. Elm adamları müəyyən edib ki, onlar kifayət qədər protein əldə etməyi asanlaşdıra bilər, çox vaxt bitki qidalarından bunu almaq çətindir. Arginin xüsusilə qiymətli zülaldır, çətənə zülalının 12%-ni təşkil edir ki, bu da soya, zərdab, yumurta ağı və buğdadan xeyli yüksəkdir. Bundan əlavə, çətənə daha çox kükürd və aromatik amin turşularını ehtiva edir ki, bu da vegeterianların tez-tez çatışmazlığıdır.
Çətənə də yüksək miqdarda faydalı doymamış və çoxlu doymamış yağ turşularını ehtiva edir: onlar çətənə toxumunun ümumi yağ tərkibinin təxminən 90% və 80% -ni təşkil edir. Çətənə toxumu da kalsiumla zəngindir.
Çətənə eyni qida dəyərinə malik digər bitkilərlə müqayisədə böyümək üçün daha az pestisid və su tələb edir. Alimlər bu qənaətə gəliblər ki, konsentratlaşdırılmış çətənə ekstraktlarının təhlükəsizliyini yoxlamaq, həmçinin çətənə toxumlarının xüsusiyyətlərini daha da öyrənmək üçün daha çox araşdırmaya ehtiyac var.
Samir