Çinin Şaoxinq Xalq Xəstəxanası və Şaoxinq Universitetinin tədqiqatçıları tünd şokolad yeməyin əsas hipertoniya riskini azalda biləcəyini müəyyən ediblər.
HİT.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Scientific Reports" jurnalında dərc olunub.
Çin alimləri öz araşdırmalarında tünd şokolad istehlakı ilə ürək və damar xəstəliklərinin inkişaf riski arasında səbəb-nəticə əlaqəsini Mendel randomizə üsulundan istifadə edərək izləyiblər. Bu, məsələn, müxtəlif xəstəliklər üçün risk faktorları kimi başa düşülə bilən müxtəlif genetik variasiyaların son nəticəyə təsirinin öyrənilməsinə əsaslanır.
Əvvəlcə alimlər 64 945 avropalıdan sağlamlıq məlumatları və bioloji materiallar toplayıb. Tədqiqatçılar iştirakçıların yemək vərdişlərini də qiymətləndiriblər. Daha sonra onlar tünd şokolad istehlakının genetik olaraq proqnozlaşdırılan səviyyələri ilə ürək çatışmazlığı, koronar arteriya xəstəliyi, infarkt, atrial fibrilasiya, venoz tromboz, hipertoniya və insult kimi 12 ürək-damar xəstəliyinin inkişaf riski arasında səbəb əlaqəsini müəyyən etmək üçün məlumatları təhlil ediblər.
Nəticələr göstərib ki, tünd şokolad istehlakı əsas hipertoniya riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. Bu, böyrəklərdə və digər sistemlərdə patoloji dəyişikliklər olmadıqda qan təzyiqinin davamlı artması ilə xarakterizə olunan bir xəstəlikdir. Digər hipertoniya növlərindən fərqli olaraq (renovaskulyar, ikincili) bütün təzyiq artımları ürək problemləri və ya damar tonunun olmaması səbəbindən müşahidə olunur. Tünd şokolad istehlakı ilə digər ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riski arasında heç bir əhəmiyyətli əlaqə müşahidə edilməyib.
Çox güman ki, tünd şokoladın tərkibində olan flavanollar (bitki birləşmələri) endotel funksiyasını yaxşılaşdıra, damarların elastikliyini artıra və nitrik oksidin salınmasını artıraraq trombositlərin yapışmasının qarşısını ala bilər.
Samir