Bu qida və içki xərçəng riskini artırır - Həkimdən xəbərdarlıq

SAĞLAMLIQ
21:05 / 13.06.2024
392

ABŞ onkoloqu, MD Nikol Endryusun fikrincə, yalnız işlənmiş ət (bekon, şarküteri ətləri) və spirt xərçəng riskini artıra bilər. 

HİT.az xəbər verir ki, bu barədə "Healthnews" məlumat yayıb.

Həkim izah edib ki, bütün növ spirtlərin tərkibində hüceyrə DNT-sini zədələyən ağır mutagen amil olan etanol var. Endryus aydınlaşdırıb ki, insan orqanizmindəki hüceyrələr hər gün zədələnir - bu proses təbii qocalmanın bir hissəsidir. Lakin alkoqol qəbulu ilə bağlı belə zərərin yığılması qaraciyər, süd vəzisi, yoğun bağırsaq, mədə, yemək borusu, ağız və farenks xərçənginin inkişaf riskini artırır.

Kolorektal xərçəngin (yoğun bağırsağın xərçəngi) təhrikçisi emal edilmiş ətdir - duzlama, konservləşdirmə, siqaret çəkmə və ya raf ömrünü artırmağa və ya dadını artırmağa yönəlmiş digər proseslər nəticəsində əldə edilən heyvan mənşəli məhsul. Kolbasa, kolbasa və ya pastırma bişirmək uzun müddət isitmə və konservantların əlavə edilməsini nəzərdə tutur. Bu amillər onkogendir. Onkoloq əlavə edib ki, qırmızı ətin (donuz, mal və quzu əti) tərkibində heme dəmiri var, o da kanserogendir.

Samir

0