Alimlər sağlam qidalanmaya mane olan səhvi açıqladı

SAĞLAMLIQ
22:55 / 01.07.2024
155

Grand Forksdakı USDA Araşdırma Mərkəzinin alimləri müəyyən ediblər ki, fabriklərdə hazırlanmış ultra emal olunmuş qidalardan qaçmaq yüksək keyfiyyətli qidalanmaya zəmanət vermir. 

HİT.az xəbər verir ki, bu barədə “Health News” nəşri araşdırmanın nəticələrinin iyulun 1-dən iyulun 2-dək dərc ediləcəyi “NUTRITION 2024” onlayn platformasında deyilir.

Ultra emal olunmuş qidalar emulqatorlar, qatılaşdırıcılar və süni dadlandırıcıların əlavə edilməsi ilə təmizlənmiş və yüksək səviyyədə təmizlənmiş inqrediyentlərdən sənaye şəraitində (fabriklərdə və ya fast food müəssisələrində) istehsal olunan qidadır. Çox vaxt bu anlayış fast food, dondurma, fabrikdə hazırlanmış şirniyyatlar, qazlı içkilər, bişmiş məhsullar, şokolad və fastfudlara aiddir.

Çoxsaylı tədqiqatlar yüksək dərəcədə işlənmiş qidaların çoxlu istehlakı ilə bir sıra xəstəliklərin - bəzi xərçəng növləri, depressiya, koqnitiv pozğunluq və ürək xəstəliklərinin inkişaf riskinin artması arasında əlaqə olduğunu göstərib.

Belə bir əlaqənin mövcudluğunu təsdiq və ya inkar etmək üçün alimlər iki növ menyu hazırlayıblar. Birinci variantda gündəlik kalorilərin 20%-i ultra işlənmiş qidalardan gəlirdisə, ikincidə bu rəqəm 67%-ə yüksəldilib. Pəhriz tərtib edildikdən sonra onun keyfiyyəti faydalılığına və əlverişliliyinə uyğun olaraq qiymətləndirilib.

Nəticələr göstərib ki, istehlak edilən ultra emal olunmuş qidaların miqdarının azalması pəhriz keyfiyyətinin artması ilə əlaqəli deyil. Hər iki menyu variantı elm adamları tərəfindən "zərərli" olaraq təsnif edilib. Tədqiqatçılar izah edib ki, qidaların emal səviyyəsinə diqqət yetirmək onların "sağlamlığı" üçün seçilmək üçün meyar deyil.

Alimlərin fikrincə, insan həddindən artıq emal olunmuş qidalardan tamamilə imtina etməklə özünü şəkərsiz alma, süd, maye yumurta ağları, bəzi növ quru meyvələr (kişmiş) və konservləşdirilmiş tərəvəzlərdən qida maddələri almaq imkanından məhrum edir. Tədqiqatçılar əmindirlər ki, bu sağlam qidaları açıq-aşkar yüksək kalorili, şirin, yağlı və karbohidratla zəngin qidalar, məsələn, fast afood kimi eyni kateqoriyaya aid etmək olmaz.

Samir

0