Alimlər soya paxlasının gözlənilməz faydalı xüsusiyyətini aşkar etdi

SAĞLAMLIQ
14:46 / 03.07.2024
175

Urbana-Şampeyndəki İllinoys Universitetinin (ABŞ) alimləri müəyyən ediblər ki, çoxlu miqdarda soya məhsulu istehlakı uşaqlarda düşünmə qabiliyyətini və diqqəti yaxşılaşdırır. 

HİT.az xəbər verir ki, bu barədə “Health News” araşdırmanın nəticələrinin dərc olunduğu NUTRITION 2024 onlayn platformasına istinadən yazıb.

Tədqiqatda 7-13 yaş arası 128 uşaq iştirak edib. Tədqiqatçılar istehlak edilən makronutrientlərin, mikroelementlərin, vitaminlərin və izoflavonların miqdarını müəyyən etmək üçün subyektlərin yeddi günlük pəhriz qeydlərindən alınan məlumatları təhlil ediblər. İzoflavonlar soya paxlası və onlardan hazırlanan məhsullarla (tofu, soya yoqurtu və ət) zəngin olan sağlam təbii birləşmələrdir.

İkinci mərhələdə alimlər xüsusi yazılı testlər vasitəsilə uşaqların ümumi intellektual qabiliyyətlərini qiymətləndiriblər. İştirakçıların konsentrasiya qabiliyyəti də ölçülüb. Bunun üçün subyektlərdən Eriksen Flanker tapşırığı kimi tanınan kompüterləşdirilmiş tapşırığı yerinə yetirmələri istənib. Elektroansefaloqrafiya (EEQ) emal sürətini və diqqəti ölçmək üçün istifadə edilib. Bu üsul beynin elektrik fəaliyyətini qeyd etməklə onun fəaliyyətinin qiymətləndirilməsinə əsaslanır.

Nəticələr göstərib ki, ümumilikdə uşaqlar az miqdarda izoflavon tərkibli soya məhsullarından istifadə ediblər. Bununla belə, pəhrizlərində bu qidaların daha yüksək nisbəti olan iştirakçılar diqqət tapşırıqları zamanı daha sürətli reaksiyalar və məlumatların işlənməsi sürətini artırdılar. Bununla belə, soya izoflavon istehlakı ilə ümumi intellektual qabiliyyət arasında heç bir əlaqə tapılmayıb.

Samir

0