Azərbaycan mətbəxində düyünün xüsusi yeri var.
Düyünün tərkibində B1, B2, B3 kimi vitaminlər var.
B qrup vitaminlər əsəb sistemin normal işləməsini təmin edir, saçı və dərini yaxşılaşdırır.
Hit.az xəbər verir ki, düyü orqanizmə enerji verir, insanda toxluq hissi yaradır.
Düyünün faydaları ilə yanaşı, zərərli xüsusiyyətləri də var.
Belə ki, o bütün növ qidalarla qəbul edilə bilir. Çoxlu miqdarda qəbul edilməsi artıq çəkinin meydana gəlməsinə səbəb olur.
İstisna hallarda qəbizlik və kolit əmələ gətirir.
Bunun səbəbi isə tərkibində amilazanın olmasıdır.
3 yaşına qədər uşaqlara həftədə 2 dəfədən çox düyü yedirmək məsləhət görülmür.
Ümumilikdə isə düyü insan orqanizmi üçün xeyirli qida sayılır.
Araşdırmalar zamanı məlum olub ki, düyüdən hazırlanan yeməklə qanda şəkərin miqdarını kəskin şəkildə artırır.
Bundan başqa düyü, mədəaltı vəzə də ziyan vurur və onun işində problemlər yaradır.
Bütün bu nəticə 200 minədək insan arasında aparılan araşdırmadan sonra məlum olub.
Belə ki, gündə 750 qram düyü qəbul edən şəxslərin diabet xəstəliyinə tutulma ehtimalı 17% yüksəkdir.
Sevinc