Həkim mədə xərçənginə səbəb olan vərdişləri açıqladı

SAĞLAMLIQ
23:14 / 23.08.2024
290

İşlənmiş ət və duzun həddindən artıq istehlakı mədə xərçəngi riskini artırır. 

HİT.az xəbər verir ki, bu barədə gazeta.ru-ya qastroenteroloq Yana Komissarova məlumat verib.

"Yağlı qidalar, çipslər, kola, şirələr yemək, həmçinin həddindən artıq yemək, quru yemək və qaçışda yemək mədəyə zərər verdiyi barədə bir mif var. Əslində, bütün bunlar dispepsiyaya, yəni narahatlığa səbəb ola bilər, lakin heç bir şəkildə mədə mukozasına təsir etməyəcəkdir. Bununla belə, mədəyə həqiqətən zərər verən vərdişlər var. Məsələn, işlənmiş ətin (kolbasa, pastırma, vetçina, hər hansı qurudulmuş, fermentləşdirilmiş və hisə verilmiş ət) həddindən artıq istehlakı xərçəngin inkişaf riskini artırır. Fakt budur ki, bu məhsulların tərkibində mədə hüceyrələrində mutasiyaya səbəb olan kanserogenlər var. Buna görə də, onları yalnız bəzən az miqdarda qida rasionuna daxil etmək olar", deyə həkim bildirib.

Həddindən artıq duz istehlakı, yəni gündə 5 q-dan çox (bir səviyyəli çay qaşığı) mədə mukozasını zədələyir, xlorid turşusu istehsalını stimullaşdırır və mədə xərçənginin inkişaf riskini artıran digər kanserogenlərin təsirini artırır.

"Siqaret eyni anda iki xəstəliyə səbəb ola bilər: mədə xorası və mədə xərçəngi. Gündə 15-dən çox siqaret çəkəndə xoranın perforasiya (parçalanma) riski üç dəfə artır. Siqaret çəkmə tarixi nə qədər uzun olarsa, mədə xorası inkişaf riski bir o qədər yüksəkdir və kişilər siqaretin mədəyə zərərli təsirlərinə daha çox həssasdırlar", deyə həkim qeyd edib.

Spirt də mədə mukozasını zədələyir, o cümlədən xlorid turşusunun ifrazını artıraraq.

"Böyük araşdırmalara görə, həftədə 420 qramdan çox spirt içdikdə, qanaxma yarasının inkişaf riski dörd dəfə artıb", deyə Komissarova xəbərdarlıq edib.

Samir
 

0