Laval Universitetinin (Kanada) alimləri aşkar ediblər ki, Camu Camu bitkisinin giləmeyvələrində qaraciyərdə yığılan yağın miqdarını azaldan polifenollar var.
HİT.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Cell Reports Medicine" jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatda 30 nəfər iştirak edib. Təcrübənin birinci mərhələsində hər bir könüllü maqnit rezonans tomoqrafiyasından istifadə edərək qaraciyərin yağlanma səviyyəsinin qiymətləndirilməsindən keçib. İştirakçılar daha sonra 12 həftə ərzində plasebo və Camu Camu ekstraktı almaq üçün iki qrupa bölündülər.
Camu Camu kiçik, həmişəyaşıl, sıx böyüyən bir ağacdır. Onun giləmeyvələri C vitamini və polifenollarla zəngindir - bir sıra qida əlavələri üçün əsas olan faydalı təbii kimyəvi birləşmələr.
Tədqiqatın sonunda tədqiqatçılar Camu Camu giləmeyvə ekstraktı qəbul edənlərin qaraciyərində yağ kimi molekulların (lipidlərin) səviyyəsində 7,43% azalma olduğunu müəyyən ediblər. Plasebo qəbul edənlər bədən yağında 8,42% artım yaşadılar.
Alimlər izah edib ki, Camu Camu bağırsaq mikroflorasına təsir edən polifenollar ehtiva edir. Giləmeyvə yeyildikdə, bağırsaq bakteriyaları böyük polifenol molekullarını emal edir, bu da onları daha kiçik və bədən tərəfindən udulmaq üçün daha əlçatan edir. Beləliklə, polifenollar qaraciyərdə lipid damcılarının əmələ gəlməsini azalda bilir və oksidləşmə yolu ilə lipidlərin məhvini stimullaşdırır. Bu mexanizmlərin birləşməsi ekstraktın yüksək effektivliyini izah edir.
Tədqiqatçılar əlavə ediblər ki, bağırsaq mikrobiomunun ilkin vəziyyəti bədənin polifenollara reaksiyasına təsir göstərir. Onlar fərz edirlər ki, bu göbələk icmasının hədəflənməsi Camu Camu ekstraktının təsirini gücləndirə və onun alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyi ilə mübarizə qabiliyyətini artıra bilər.
Samir