Ağızda daimi acı hissi nəyin göstəricisidir? - Həkim xəbərdarlıq etdi

SAĞLAMLIQ
23:23 / 03.09.2024
298

"Müəyyən qida və ya içkilərdən sonra ağızda müvəqqəti acı dad tamamilə normaldır. Ancaq uzun müddət davam edərsə və dişləri fırçaladıqdan sonra yox olmazsa, bu, müəyyən xəstəliklərin təzahürü ola bilər". 

HİT.az xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq Valeriya Antyufeyeva gazeta.ru ilə söhbətində bildirib.

Onun sözlərinə görə, belə bir simptom mədə-bağırsaq traktının problemlərini göstərə bilər. Xüsusilə, qastroezofageal reflü xəstəliyi (GERD). Məhz bu xəstəlik ən çox ağızda acı dadın yaranmasına səbəb olur:

"Qida borusunun altındakı əzələ lifləri halqası udulmuş qidanın yuxarıya doğru hərəkət etməsinə mane olur. Bu əzələ liflərinə aşağı özofagus sfinkteri (LES) deyilir. Xəstəliyin inkişaf mexanizmi sfinkterin səmərəliliyinin azalmasına əsaslanır: normal vəziyyətdə mədənin məzmununun özofagusa qayıtmasına imkan verməyən bir "qapı" rolunu oynayır, lakin GERD ilə sfinkter. Qarın içi təzyiqin artması səbəbindən işini 100% dayandırır (bunun səbəbi artıq çəki, siqaret, qazlı içkilərin istifadəsi, hamiləlik və s. ola bilər). Bu səbəbdən turşu axını baş verir, duodenoqastral öd axını zamanı isə yemək borusuna və ağız boşluğuna acılıq hissi yaradır".

Bu, bəzən özofagit (yemək borusunun iltihabı), özofagus xoraları, strikturalar (çapıq toxumasına görə yemək borusunun daralması) və ya Barret yemək borusu (xərçəngdən əvvəlki vəziyyət və özofagus üçün ən vacib risk faktoru) kimi daha ciddi problemlərə səbəb ola bilər.

Həmçinin, o deyir ki, ağızda pis dadın ən çox görülən səbəblərindən biri ağız sağlamlığı problemləridir. Bunun səbəbi diş çürüməsi, infeksiyalar və diş əti xəstəlikləri ola bilər:

"Mütəmadi olaraq fırçalamaq, diş ipindən istifadə etmək və müntəzəm diş müayinələri və müayinələr dişlərinizi və diş ətlərinizi sağlam saxlamağa kömək edəcək və ağızda pis dad riskini azaldacaq".

Həkim onu ​​da qeyd edib ki, acıya səbəb kserostomiya kimi tanınan ağız quruluğu ola bilər. Bu vəziyyət diabet, Sjögren xəstəliyi kimi əsas xəstəliyin əlaməti ola bilər və ya dərmanlar (hipotenzivlər, antidepresanlar, antihistaminiklər və bir çox başqaları) və tütün istifadəsi nəticəsində yarana bilər.

Ağız quruluğu tüpürcək istehsalının azalmasının nəticəsidir və tüpürcək ağızdakı bakteriyaları azaltmağa kömək etdiyi üçün bakteriyaların səviyyəsi arta bilər və nəticədə ağızda acı bir dad yaranır.

Acılığın başqa bir səbəbi, Candida albicans-ın həddindən artıq böyüməsi nəticəsində yaranan bir göbələk infeksiyası olan ağız kandidozu ola bilər.

Bu göbələk bədəndə və bədəndə olur, lakin böyüməsinə icazə verilərsə, dildə qaymaqlı ağ lövhələr və ağ örtük, həmçinin ağızda acı bir dad yaradır.

Digər mümkün səbəblər arasında qastroenteroloq aşağıdakıları qeyd edib: hamiləlik dövründə hormonal dəyişikliklər, menopoz; dad qönçələrinə təsir edən sinir zədəsi.

Samir

0