Şəkər xəstələrinin qanında şəkərin səviyyəsini aşağı salan bitki

SAĞLAMLIQ
23:14 / 06.09.2024
248

İsrailin Tel Haşomer şəhərindəki Şeba Tibb Mərkəzinin alimləri müəyyən ediblər ki, Mankai adlı mədəni su bitkisi diabet xəstələrinin qan şəkərinin səviyyəsini bəzi dərmanlar kimi effektiv şəkildə aşağı salır. 

HİT.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri “Obesity, Diabetes, and Metabolism” (ODM) jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatda şəkərli diabet və qlikozilləşdirilmiş hemoglobin (A1c) səviyyəsi 6,5%-dən 8,5%-ə qədər olan 45 nəfər iştirak edib (sağlam insanlarda bu dəyər 6,0%-dən çox deyil). Glycated hemoglobin son üç ayda qanda orta qlükoza səviyyəsini əks etdirir. Təcrübələr iki həftə ərzində adi su və Mankai adlı bitki mənşəli içki içmək üçün iki qrupa bölünüb.

Mankai su bitkiləri ailəsinə aid mədəni tərəvəzdir. Bu, dünyanın ən kiçik yarpaqlı tərəvəzidir (təxminən 0,5 mm ölçüdə) və kökləri və gövdələri yoxdur. Su obyektlərinin səthində böyüyür.

İştirakçıların qan şəkərinin səviyyəsi tədqiqat boyu daim nəzarətdə saxlanılıb. Məlum olub ki, şam yeməyindən sonra Mankai bitkisinin istehlakı yeməkdən sonra qanda qlükoza konsentrasiyasının təxminən 20% azalması ilə nəticələnib. Bu təsir bəzi antidiyabetik dərmanların təsiri ilə müqayisə edilə bilər. Eksperimental qrupdakı iştirakçıların təxminən üçdə ikisində müşahidə edilib.

Alimlərin fikrincə, əvvəlki araşdırmalar Mankainin damar və beyin sağlamlığı üçün faydalı olduğunu göstərib. Tərkibindəki zülal, qida lifi və antioksidanlar sayəsində həm də qarın yağını azaltmağa kömək edir və bağırsaq mikrobiomuna müsbət təsir göstərir.

Samir
 

0