Alimlər insult riskini artıran iki səbəbi açıqladı

SAĞLAMLIQ
19:57 / 20.09.2024
45

Oklend Texnologiya Universitetinin (Yeni Zelandiya) alimləri müəyyən ediblər ki, insult hallarının artmasında ən mühüm amillər qazlı içkilərdən sui-istifadə və omeqa-3 yağ turşularının çatışmazlığıdır. 

HİT.az xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "The Lancet Neurology" jurnalında dərc olunub.

1990 və 2021-ci illər arasında toplanmış qlobal insult halları məlumatlarına əsaslanaraq, elm adamları bu təhlükəli damar hadisəsi üçün iyirmidən çox risk faktorunu müəyyən ediblər. Əldə edilən nəticələrə görə, insult tetikleyicilərinə piylənmə, şəkərli diabet, hipertoniya, aşağı fiziki aktivlik və pis vərdişlər daxildir. 

Pis pəhriz, xüsusilə şəkərli qazlı içkilərin həddindən artıq istehlakı və omeqa-3 ilə zəngin qidalara məhəl qoymamaq da insult riskinin artmasına səbəb olur.

Omeqa-3 insan orqanizmində sintez olunmayan, lakin tam həyat üçün zəruri olan təbii yağ turşuları kompleksidir. Zəngin mənbələrə balıq, dəniz məhsulları, zeytun yağı, qoz-fındıq, toxum, avokado və brokoli daxildir. 

Alimlər qeyd ediblər ki, digər faydalı çoxlu doymamış yağ turşuları - omeqa-6 haqqında da unutmaq olmaz. Tədqiqatçılar deyirlər ki, bitki yağları, qarğıdalı və qoz-fındıqların olduğu yerlərdə onlardan qaçınmaq insult riskinin beş faiz artmasına səbəb ola bilər.

Samir


 

0