San-Fransiskodakı Kaliforniya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, şəkər orqanizmdə emal edildikdə hüceyrə qocalmasını sürətləndirən inkişaf etmiş qlikasiya son məhsulları adlanan əmələ gəlir.
HİT.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "JAMA Network Open" jurnalında dərc olunub.
Amerikalı alimlər tərəfindən aparılan araşdırmalar göstərib ki, şəkər özü iltihaba səbəb olur və oksidləşdirici stressin inkişafına kömək edir. Oksidləşdirici stress, antioksidan sistemin qeyri-kafi işləməsi nəticəsində reaktiv oksigen növlərinin hüceyrə zədələnməsi prosesidir.
Alimlər qida rasionunda artıq şəkərlə sürətlənən digər əsas amilin qlikasiya olduğunu aydınlaşdırıblar. Bu, zülalların karbohidratlarla birləşərək qabaqcıl qlikasiya son məhsulları (AGEs) adlanan bir prosesdir. Bu birləşmələr iltihaba və oksidləşdirici stressə səbəb ola bilər ki, bu da öz növbəsində hüceyrə səviyyəsində qocalmanın sürətlənməsinə səbəb olur.
Alimlər hesab edirlər ki, əlavə olunmuş şəkərin gündəlik qəbulunu cəmi 10 qram azaltmaq insanın bioloji yaşına əhəmiyyətli dərəcədə təsir edə bilər. Tədqiqatçılar iddia edirlər ki, bu cür pəhriz düzəlişləri bədəni təxminən 2,4 aya "cavanlaşdıra" bilər.
Tədqiqat müəllifləri artıq şəkərin səbəb olduğu mənfi epigenetik dəyişikliklərin geri qaytarıla biləcəyini vurğuladılar. Bu, qocalmanı yavaşlatmağa və pəhriz dəyişiklikləri vasitəsilə ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmağa yönəlmiş strategiyaların yaradılması üçün yeni perspektivlər açır.
Samir