Bədəndə iltihaba səbəb olan qidalar açıqlandı

SAĞLAMLIQ
22:36 / 03.10.2024
37

Ohayo Dövlət Universitetinin alimləri təsdiq ediblər ki, qırmızı ət, spirt və fast food orqanizmdə iltihabı tətikləyir, sarımsaq, zəncəfil, balıq və çay isə əksinə, ondan qoruyur. 

HİT.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Public Health Nutrition" (PHN) jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatda ABŞ-dan olan 34500 yaşlı könüllü iştirak edib. Tədqiqatçılar iştirakçılardan pəhriz məlumatlarını topladılar və hər bir iştirakçı üçün Pəhriz İltihab İndeksini (DII) hesablayıblar, bu rəqəmi bədəndəki iltihabla əlaqəli bir neçə biomarkerə təsiri baxımından pəhrizi ölçür. Kollektiv olaraq 45 pəhriz komponentinin təsiri qiymətləndirilib.

Nəticələr göstərib ki, bütün könüllülərin 57%-i iltihab əleyhinə pəhrizə riayət edib. Qara amerikalılar, kişilər, gənclər və təhsili və gəliri aşağı olan insanlar arasında bu nisbət daha yüksək olub. Tədqiqatçıların fikrincə, iltihab şəkərli diabet, ürək-damar xəstəlikləri, depressiya və digər psixi pozğunluqlar kimi xroniki patologiyaların inkişafına səbəb ola bilər.

Alimlər aydınlaşdırıblar ki, orqanizmdə iltihablar fast food, qızardılmış yeməklər, hazır yeməklər, şirniyyatlar, spirt və ya qırmızı ətdən qaynaqlanır. Sarımsaq, zəncəfil, zerdeçal, yaşıl və qara çay, bütün taxıllar, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, paxlalılar, yağlı balıq və giləmeyvə açıq şəkildə iltihab əleyhinə təsir göstərir.

Samir
 

0