Pensilvaniya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, siqaret və pəhriz ağız boşluğunda müxtəlif mikrob icmalarının çoxalmasına səbəb olur.
HİT.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Nature" jurnalında dərc olunub.
Alimlər müxtəlif sosial qrupların nümayəndələri də daxil olmaqla, köçərilərdən şəhər sakinlərinə qədər 63 Nepal sakininin ağız mikrobiomunu araşdırıblar. Nəticələr göstərib ki, həyat tərzi və vərdişlər mikrofloranın tərkibinə əhəmiyyətli dərəcədə təsir göstərir. Xüsusilə, siqaret çəkənlərdə faydalı bakteriyaların azalması və Streptococcus kimi potensial təhlükəli mikroorqanizmlərin artması ilə yanaşı, Proteobacteria qrupundan olan qoruyucu bakteriyaların da azalması aşkar edilib.
Pəhrizin də təsiri var: Arpa və qarğıdalı yemək bəzi bakteriyalar növlərinin, düyü və buğda yemək isə digərlərinin çoxalmasına səbəb olub. Kəşf yerli sakinlərin çeynədiyi ənənəvi Nepal gicitkəninin bakterial icmalara təsiri olub - bu bitki müəyyən mikroorqanizmlər üçün unikal mühit yaradır.
Tədqiqatçıların fikrincə, sağlam ağız mikrobiomu həzmi, toxunulmazlığı dəstəkləyir və patogenlərdən qoruyur, pozulma isə xəstəliyin inkişafına kömək edə bilər.
Samir