Osaka Metropolitan Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, serin adlı amin turşusu orqanizmdə Clostridium perfringens bakteriyasının sporlarının əmələ gəlməsinə mane ola bilər. Bu patogen tez-tez qida zəhərlənməsinə səbəb olur.
HİT.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri “Anaerobe” jurnalında dərc olunub.
Alimlərin fikrincə, Clostridium perfringens bakteriyası heyvanların torpağında və bağırsaqlarında geniş yayılıb. Clostridium perfringens aşağı oksigenli mühitlərdə, məsələn, tavada saxlanılan yeməklərdə inkişaf edir. Qəbul edildikdən sonra, sporlar əmələ gələndə ayrılan toksinlər ishal və şiddətli qarın ağrısına səbəb ola bilər. Lakin bu günə qədər sporun əmələ gəlməsi mexanizmi kifayət qədər öyrənilməyib.
Osaka Metropolitan Universitetinin Baytarlıq Elmləri Lisans Məktəbindən dosent Mayo Yasuqinin komandası amin turşularının Clostridium perfringens sporlarının istehsalında necə iştirak etdiyini öyrənib. Alimlər 21 mədəniyyət mühiti yaradıblar ki, onlardan 20-si insan orqanizminin zülallarını təşkil edən amin turşularından birindən məhrum olub. Bu, serin amin turşusunun spora çevrilməsi üçün lazım olan bakteriya hüceyrə divarının yenidən qurulmasını maneə törətdiyini ortaya qoyub.
Professor Yasuqinin sözlərinə görə, tədqiqatda ilk dəfə spora yaradan anaerob bakteriyaların tək bir amin turşusu tərəfindən inhibə edilməsi halı qeydə alınıb.
Gələcəkdə alimlər serinin inhibitor qabiliyyətini, Clostridium perfringens tərəfindən qida zəhərlənməsinin patogen mexanizmlərini və insan orqanizmində patogen mikroorqanizmlərin sağ qalma strategiyalarını daha yaxşı başa düşməyə ümid edirlər. Onlar ümid edirlər ki, yeni biliklər zəhərlənmə ilə mübarizənin effektiv üsullarını işləyib hazırlamaq üçün yeni yollar açacaq.
Samir