Qəhvə sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər, lakin səhərlər içmək ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini azalda bilər.
HİT.az xəbər verir ki, bunu “European Heart Journal”da dərc olunan məlumatlar sübut edir.
Aparıcı alimlərdən biri olan Lu Qinin sözlərinə görə, alimlər ilk dəfə qəhvə içməyin sağlamlığa təsirini araşdırıblar. Mütəxəssislər təhlillər zamanı 40 min insanın qidalanmasını və həyatını tədqiq edərək belə qənaətə gəliblər ki, yalnız səhərlər qəhvə içən insanlar ürək-damar xəstəliklərindən və xərçəngin inkişafından daha az əziyyət çəkirlər. Qeyd olunur ki, içkini gün ərzində içənlər arasında belə korrelyasiya müşahidə edilməyib.
Alimlər vurğulayıblar ki, işin nəticələrində mühüm amillər, o cümlədən genetika, xroniki xəstəliklər və qidalanma vərdişləri nəzərə alınıb.
Bundan əvvəl diyetoloq Daria Rusakova deyib ki, yüksək keyfiyyətli lobyadan alınan təbii qəhvə canlandırır və bəzi əlavələr onun faydalarını artıra bilər; Onun sözlərinə görə, içkiyə bibər və ya darçın əlavə etmək olar.
Samir