San Paulo Universitetinin (Braziliya) alimləri müəyyən ediblər ki, əlavə edilən şəkərlər mədə adenokarsinomasının inkişaf riskini 7-12% artıra bilər.
HİT.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "BMC Medicine" jurnalında dərc olunub.
Tədqiqata Braziliyanın yüksək mədə adenokarsinoması olan bölgələrindən olan 1751 nəfər cəlb edilib. Xərçəngin bu növü çox tez çoxalmağa başlayan selikli qişa hüceyrələrinin ani mutasiyası nəticəsində inkişaf edir.
Alimlərin fikrincə, mədə xərçəngi hallarının 90%-dən çoxu adenokarsinomanın payına düşür. Xərçəngin bu alt növü də yüksək ölüm nisbəti ilə xarakterizə olunur - xəstələrin 75% -i diaqnozdan sonra beş il ərzində ölür.
Tədqiqatçılar könüllülərin sağlamlığı və qidalanma vəziyyəti haqqında məlumat toplayıb və sonra onları izləməyə başlayıblar. Elmi araşdırma kontekstində qeyri-sağlam pəhriz işlənmiş ətlərin, yüksək şəkərli qazlı içkilərin və fast foodların çox istehlakı kimi müəyyən edilib. Sağlam pəhriz tərəvəzlərin, meyvələrin yüksək nisbəti və aşağı natrium ilə xarakterizə olunur.
Nəticələr yüksək karbohidratlı bir pəhrizin mədə xərçəngi riskinin artması ilə birbaşa əlaqəli olduğunu göstərib. Üstəlik, qeyri-sağlam pəhrizin bir komponenti - əlavə edilmiş şəkər bu xəstəliyin inkişaf ehtimalını 7-21% artırıb.
Əlavə edilmiş şəkərlər emal və ya təmizlənmə zamanı qidalara əlavə edilən şəkərlər və şərbətlərdir. Təbii olaraq meyvələrdə, giləmeyvələrdə, kök tərəvəzlərdə, tərəvəzlərdə, taxıllarda və süddə olan şəkərlərdən əhəmiyyətli dərəcədə fərqlənir.
Tədqiqatçılar xatırladıblar ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) əlavə olunmuş şəkərdən gündəlik kalorinin 10%-dən çoxunu istehlak etməyi tövsiyə edir. Standart 2000 kalorili pəhrizdə gündə 50 qram şəkəri təhlükəsiz yeyə bilərsiniz.
Samir