Alimlər piylənmə və şəkər xəstəliyinin mənbəyini insan beynində tapdı

SAĞLAMLIQ
17:42 / 03.03.2025
94

Tübingen Universitet Xəstəxanasından və digər institutlardan alman alimləri müəyyən ediblər ki, hətta yüksək kalorili qidaların qısa müddətli istehlakı belə beynin insulinə həssaslığını azalda bilər. Bu, piylənmə və tip 2 diabetin inkişafına kömək edir. 

HİT.az xəbər verir ki, tədqiqat "Nature Metabolism" (NatMetab) elmi jurnalında dərc olunub.

Təcrübədə iki qrupa bölünmüş normal çəkidə olan 29 kişi iştirak edib. Birinci qrup beş gün ərzində normal qida rasionuna 1500 kalori yüksək kalorili qəlyanaltı əlavə etdi, nəzarət qrupu isə həmişəki kimi yemək yeyib. Alimlər qaraciyərin yağ tərkibini və beyin insulinə həssaslığını qiymətləndirmək üçün maqnit rezonans tomoqrafiyasından (MRT) istifadə ediblər.

Tədqiqat nəticəsində məlum olub ki, sağlam insanlar beş gün ərzində yüksək kalorili qəlyanaltılar (məsələn, şokolad çubuqları və çipslər) qəbul etdikdən sonra beyinlərinin insulinə həssaslığında əhəmiyyətli dərəcədə azalma müşahidə ediblər. Bu təsir normal pəhrizə qayıtdıqdan bir həftə sonra da davam edib. Əvvəllər belə dəyişikliklər yalnız kök insanlarda müşahidə edilirdi.

"Nəticələrimiz ilk dəfə göstərir ki, hətta qısa müddətli qeyri-sağlam qidaların qəbulu beyində əhəmiyyətli dəyişikliklərə səbəb olur ki, bu da piylənmə və 2-ci tip diabetin ilkin səbəbi ola bilər", deyə tədqiqatçılar qeyd ediblər.

Qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləyən hormon olan insulin iştahın idarə olunmasında əsas rol oynayır. Sağlam insanlarda insulin aclığı yatırır, lakin kök insanlarda bu funksiya pozularaq insulin müqavimətinə səbəb olur.

Samir

0