DİQQƏT! Bu pəhriz böyrək daşı riskini artırır

SAĞLAMLIQ
14:33 / 11.03.2025
84

İndiana Universitetinin Tibb fakültəsinin alimləri müəyyən ediblər ki, atli pəhrizdə heyvan mənşəli məhsulların həddindən artıq istehlakı böyrək daşlarının əmələ gəlməsi riskini artıra bilər. 

HİT.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "The American Journal of Clinical Nutrition" (TAJCH) jurnalında dərc olunub.

Ətli pəhrizdə meyvə, tərəvəz, giləmeyvə və dənli bitkilərin nisbətinin əhəmiyyətli dərəcədə azaldılmasını nəzərdə tutur. Ət, yumurta, balıq, dəniz məhsulları və quş ətinə üstünlük verilir. Çörək və qənnadı məmulatlarının tərkibində çox miqdarda karbohidrat olduğu üçün onlardan da imtina etmək tövsiyə olunur. Belə bir pəhrizə keçidin artıq çəkidən qurtulmağa və mədə pozğunluğu əlamətlərini aradan qaldırmağa kömək etdiyinə inanılır.

Bununla belə, heyvan mənşəli məhsulların yeyilməsinin əhəmiyyətli mənfi cəhətləri var. TAJCH-də dərc olunan məqalədə elm adamları bir il yalnız ət yeməkdən sonra böyrəklərində erkən mərhələdə daş əmələ gələn 68 yaşlı kişinin vəziyyətini təsvir ediblər. Təhlil göstərib ki, xəstədə üç növ daş əmələ gəlmə riski artıb: kalsium oksalat, kalsium fosfat və sidik turşusu.

Alimlər izah ediblər ki, ətyeyən pəhriz bədənin turşu-əsas balansını artan turşuluğa doğru dəyişir və bu, sidikdə həll olunan maddələrin kristallaşmasına səbəb olur.

Tədqiqatçılar əlavə edib ki, liflə zəngin pəhriz (bitki lifi) böyrək daşlarının əmələ gəlməsinin qarşısını ala biləcək bağırsaq bakteriyalarını qidalandırır. Bu səbəbdən meyvə-tərəvəzdən imtina etmək məsləhət görülməyə bilər.

Samir

0