Ağız qoxusuna səbəb olan içki

SAĞLAMLIQ
17:08 / 08.04.2025
384

İngilis diş həkimi Nayti Uitlinin fikrincə, südlə qəhvə içmək ağız qoxusuna səbəb ola və diş sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər.

HİT.az bu barədə "Daily Mirror"a istinadən xəbər verir.

Həkim izah edib ki, qəhvə və südün birləşməsi ağız boşluğunun selikli qişasını qurudur, bu da bakteriyaların böyüməsi və kükürd tərkibli birləşmələrin əmələ gəlməsi üçün əlverişli şərait yaradır - ağız qoxusunun əsas səbəbi.

Bundan əlavə, qəhvə özü diş minasına zərər verə bilən və lövhə meydana gəlməsini təşviq edən turşulu bir içkidir. Vəziyyət şəkər və ya şərbətlərin əlavə edilməsi ilə daha da ağırlaşır: onlar kariyes və digər diş problemlərinin inkişaf riskini kəskin şəkildə artırır.

Nayti Uitli məsləhət görür: "Ən yaxşısı şəkərsiz və ya südsüz qəhvə içmək və miqdarını gündə 400 ml ilə məhdudlaşdırmaqdır".

Diş həkimi həmçinin qəhvə içdikdən sonra ağzınızı təmiz su ilə yaxalamağı tövsiyə edir - bu, turşu-qələvi balansını bərpa etməyə və içkidən qalan qalıqları çıxarmağa kömək edəcək. Və onun sözlərinə görə, turşularla yumşalmış minaya zərər verməmək üçün dişlərinizi 30 dəqiqədən gec olmayaraq fırçalamalısınız.

Ekspert xroniki ağız quruluğuna xüsusi diqqət yetirib. Südlü qəhvənin müntəzəm istifadəsi bakteriyalarla mübarizədə və turşuları neytrallaşdırmaqda əsas rol oynayan tüpürcəyin qoruyucu funksiyasını azalda bilər.

Samir

0