Britaniyalı diyetoloq Paula Martinin fikrincə, sağlam səhər yeməyi mütləq üç növ qidadan ibarət olmalıdır - meyvə, tam taxıl və süd məhsulları.
HİT.az xəbər verir ki, mütəxəssis bu barədə “İnstyle” nəşrinə müsahibəsində danışıb.
Həkim xatırladıb ki, oyandıqdan dərhal sonra səhər yeməyi yemək lazım deyil - ilk yeməyi bir müddət təxirə salmaq və ya səhər məşqindən sonra başlamaq olar. Bununla belə, səhər yeməyini çox “çəkməməli” və ya tamamilə atlamamalısınız – bu vərdiş gün ərzində şirin və karbohidratlı qidalara olan həvəsi artırır və həddindən artıq yeməyə səbəb olur.
Doktor Martinin sözlərinə görə, səhər yeməyində meyvə yemək vacibdir. Ondan çox yemək lazım deyil - bir kiçik meyvə və ya böyük bir parça kifayət edəcəkdir.
"Onların tərkibində lif var ki, bu da toxluq hissini daha uzun müddət saxlamağa kömək edir və şəkərin udulmasını tənzimləyir. O, həmçinin C vitamini, fol turşusu və antioksidantların əla mənbəyidir: "Meyvələr maddələr mübadiləsini tarazlaşdırmağa və bağırsaq fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir".
Çörək, səhər yeməyi taxılları və yulaf ezmesi kimi bütün taxılları da unutma. Aşağı glisemik indeksə malik olduqları üçün bu cür qidalar iştahı idarə etməyə və qanda qlükoza səviyyəsini sabit saxlamağa kömək edir.
Bundan əlavə, Dr. Martin səhər menyunuza süd məhsullarını – şəkər, pendir və kefir əlavə edilməmiş adi qatıq daxil etməyi tövsiyə edir. Belə qida tərkibindəki zülal hesabına əzələ kütləsini saxlamağa kömək edir, toxluq hissini artırır və hormonal tarazlığı qoruyur.
Samir