Diş ətinin iltihabı riskini artıran məhsullar açıqlandı

SAĞLAMLIQ
23:15 / 13.05.2025
44

Turku Universitetinin (Finlandiya) alimləri müəyyən ediblər ki, şəkərli içkilərin, fast foodların və təmizlənmiş karbohidratların müntəzəm istehlakı orqanizmdə iltihablı zülalların səviyyəsini artırır ki, bu da periodontitin inkişaf riskini artırır. 

HİT.az xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "EuroPerio11" portalında preprint olaraq dərc edilib.

Tədqiqatda 3300-dən çox insan iştirak edib, onların sağlamlığı 11 il ərzində nəzarətdə saxlanılıb. İştirakçılar diş ətlərinin sağlamlığına və yedikləri pəhriz növünə görə qruplara bölündülər - ya iltihablı (işlənmiş qidalar, şəkərlər və qeyri-sağlam yağlarla zəngindir) və ya iltihab əleyhinə (bütöv, işlənməmiş qidalarla zəngin).

Təhlil göstərib ki, fast food, şirin soda və qənnadı məmulatlarından sui-istifadə edən inkişaf etmiş periodontitli insanlarda C-reaktiv zülalın (CRP) yüksək səviyyələri var. Bədəndə xroniki iltihabın əsas göstəricisi kimi xidmət edir. Belə bir pəhrizin mənfi təsiri uzun müddət davam etdi. Tədqiqatçılar həmçinin piylənmənin iltihabı qismən artırdığını qeyd ediblər.

Periodontit dişləri dəstəkləyən toxumaları təsir edən iltihablı bir xəstəlikdir. Bu, dişlərin boşalmasına və itkisinə səbəb ola bilər, lakin ilkin mərhələlərdə əhəmiyyətli bir narahatlıq olmadan sümük toxumasını məhv edərək, praktiki olaraq asemptomatik ola bilər.

Samir

0