Cənubi Kaliforniya Universitetinin tədqiqatçıları beyində qida qəbulunun yaddaşını təşkil edən bir qrup neyron aşkar ediblər.
HİT.az xəbər verir ki, araşdırma "Nature Communications" (NatCom) jurnalında dərc olunub.
Məlum olub ki, yemək zamanı hipokampusda xüsusi hüceyrələr işə düşür - onlar nəinki nə yeyildiyini, hətta nə vaxt baş verdiyini də qeyd edirlər. Bu neyronlar qondarma "qida qəbulunun enqramları" - yeməkdən sonra beyində qalan izlər yaradır və insana yemək faktını xatırlamağa imkan verir.
Biologiya elmləri professoru və əsərin müəlliflərindən biri Skott Kanoski izah edib: "Enqram yaddaşın fiziki izidir. Bizim məlumatlarımız göstərir ki, beynin xüsusi olaraq yemək üçün nəzərdə tutulmuş belə izlərin xüsusi növü var".
Alimlər hesab edirlər ki, belə enqramların əmələ gəlməsi ilə bağlı problemlər yaddaş pozğunluğu olan insanlarda həddən artıq yeməyə meyli izah edə bilər. Bundan əlavə, televizora baxarkən və ya telefonunuzu vərəqləyərkən yemək yemək vərdişi "qida xatirələrinin" keyfiyyətini azalda bilər - beynin yemək anını qeyd etməyə vaxtı yoxdur, bu da nəticədə ümumiyyətlə yemədiyiniz hissinə səbəb olur.
Məqalənin həmmüəllifi Leah Desari-Spain bildirib: "Siçovullar üzərində apardığımız təcrübələrdə göstərdik ki, bu neyronlar məhv edildikdə heyvanlar yeməyin harada olduğunu unudurlar və adi haldan çox yeməyə başlayırlar".
Bundan əlavə, bu neyronların beyindəki aclıq mərkəzi olan lateral hipotalamusla birbaşa qarşılıqlı əlaqədə olduğu müəyyən edilib. Bu əlaqənin bloklanması həddindən artıq yeməyə səbəb olub.
Alimlər ümid edirlər ki, onların kəşfi piylənmə ilə mübarizədə yeni yanaşmaların işlənib hazırlanmasına kömək edəcək. Kanoskinin fikrincə, təkcə nəyi və nə qədər yediyimiz deyil, həm də onu nə qədər yaxşı yadda saxlamağımız vacibdir.
Samir