Meyvə, tərəvəz, yarpaqlı göyərti və yunan qatığı kimi yüngül protein mənbələri yay istisinin öhdəsindən gəlməyə kömək edir. Qəhvə, ət qəlyanaltıları və şəkər, əksinə, susuzlaşdırmanı pisləşdirə bilər.
BİT.az xəbər verir ki, bu barədə britaniyalı dietoloq Kelli Kraysir bu barədə "Wellness Pulse"a danışıb.
Qeyd olunur ki, isti havalarda yüksək maye olan qidalara - meyvələrə, tərəvəzlərə, giləmeyvələrə, göyərtilərə üstünlük vermək daha yaxşıdır. Smoothielərə də diqqət yetirməlisiniz - əsas olaraq hindistan cevizi suyundan, dondurulmuş meyvələrdən və yunan qatığı və ya təmiz protein tozu kimi zülallardan istifadə etmək tövsiyə olunur.
Əksinə, tərkibində yüksək natrium olan qidalardan imtina etmək daha yaxşıdır, çünki onlar orqanizmin nəmlənmə prosesinə mane ola bilər. Diyetoloqun sözlərinə görə, “uyğun olmayanlar” kateqoriyasına ət qəlyanaltıları, simitlər, krutonlar və çipslər daxildir.
Doktor Kraysir həmçinin həddindən artıq istidə alkoqol və kofeinli içkilərə həddən artıq həvəs göstərməməyi tövsiyə edib. Ekspertin fikrincə, onların sidikqovucu təsiri var.
"İçdiyiniz hər fincan qəhvə və ya kokteyl üçün bərabər miqdarda su içməlisiniz. Məqsəd susuzlaşdırmanın qarşısını almaqdır, onu doldurmağa çalışmaq deyil", deyə dietoloq qeyd edib.
Mütəxəssis istidə şəkər istehlakına nəzarətin vacibliyini də xatırladıb. Qənnadı məmulatları və şirin soda maye itkisini sürətləndirə və qan şəkərinin səviyyəsinin kəskin artması səbəbindən sağlamlığınızı pisləşdirə bilər. Doktor Kraysir şəkərin rehidrasiya məhsulları (su balansını bərpa edən) kimi yerləşdirilən idman içkilərində də gizlənə biləcəyinə aydınlıq gətirib.
Samir