Demək olar ki, hər iki böyükdən biri hipertoniyadan (yüksək qan təzyiqindən) əziyyət çəkir. Sağlam qan təzyiqi səviyyəsini qorumaq üçün çox hallarda dərmanlar lazım olsa da, qidalanma da bu məsələdə mühüm rol oynayır.
HİT.az "EatingWell"ə istinadən xəbər verir ki, yeməyə müəyyən ədviyyatlar əlavə etmək təzyiqi sabitləşdirməyə kömək edə bilər. Bunun üçün ən yaxşı ədviyyatlardan biri də kəklik (oreqano) otudur.
Antioksidantlarla zəngindir
Kəklik güclü antioksidantlarla zəngindir ki, bunlar da ümumi sağlamlığı qorumağa kömək edir. Bu birləşmələr zərərli sərbəst radikallarla (zamanla hüceyrə zədələnməsinə səbəb ola bilən qeyri-sabit molekullarla) mübarizə aparır. Tədqiqatlar göstərir ki, yüksək antioksidantlı pəhrizlər (xüsusilə kəklik kimi otlar əlavə edilmiş) yüksək təzyiqi olan insanlarda qan təzyiqinin aşağı düşməsi ilə əlaqələndirilir.
Təzə yarpaqlara üstünlük verin
Eyni zamanda, tədqiqatları məhdud olan qida əlavələri, yağlar və ya digər formaların istifadəsi sağlamlıq üçün risk yarada bilər. Buna görə də yalnız təzə kəklik yarpaqlarından istifadə etmək daha yaxşıdır.
Tarixi tətbiq sahələri
Sertifikatlı dietoloq Melissa Azzaro qeyd edir ki, ənənəvi olaraq kəklik allergiya, yüksək qan təzyiqi, diabet və tənəffüs yolu infeksiyalarının müalicəsində istifadə edilib.
"İnsanlar üzərində aparılan tədqiqatlar məhdud olsa da, kəklik karvakrol kimi çoxlu güclü bitki birləşmələri ehtiva edir. Bunların sınaq şüşələrində və heyvanlar üzərində aparılan tədqiqatlarda sağlamlıq üçün potensial faydaları olduğu nümayiş etdirilib", deyə o vurğulayır.
Mətbəxdə istifadəsi
Dietoloq və şef-kəndir Ebbi Hellmanın sözlərinə görə, kəklik tez-tez pizza və ya marinara sousu kimi italyan yeməklərində istifadə olunur. Lakin o, həmçinin yunan, ispan və meksika mətbəxlərində də geniş yayılıb.
Samir