Qəhvənin təhlükəli təsiri açıqlandı: Kimlər ehtiyatlı olmalıdır?

SAĞLAMLIQ
09:39 / 29.07.2025
60

Qan şəkərinin artmasına və ya azalmasına səbəb ola bilən qəhvə xüsusilə diabet xəstələri üçün vacibdir. Təsir metabolizminizdən, qəhvəni yeməklə birlikdə içməyinizdən və kofein miqdarından asılıdır.

HİT.az xəbər verir ki, bu barədə verywellhealth.com yazıb.

Məqalədə qeyd olunur ki, qəhvə qısamüddətli qan şəkəri dalğalanmalarına və insulinə reaksiyanın dəyişməsinə səbəb ola bilər, xüsusilə insulin müqaviməti, prediabet və ya 2 tip diabeti olanlarda.

Bu təsirin səbəbi yəqin ki, kofeindir. O, adrenalin kimi stress hormonlarının ifrazını stimullaşdırır, bu da insulin istehsalına mane ola bilər. O, həmçinin qaraciyərə qan axınına saxlama glükozasını buraxmaq siqnalı verir, bu da hüceyrələrin artıq glükozanı mənimsəməsini çətinləşdirir.

Bundan əlavə, qəhvəni adətən acqarına, yoxsa tox qarınla içməyiniz vacibdir.

Dietoloq Kensis Pemper deyir: "Kofein acqarına daha sürətlə həzm olunur".

O, əlavə edir ki, sürətli həzm xüsusilə qəhvəyə şəkər və ya şirin krem əlavə edildikdə qan şəkərinin daha güclü dalğalanmalarına səbəb ola bilər. Lakin bu təsirlər adətən qısamüddətlidir.

Eyni zamanda, daha çox qəhvə içmək adətən 2 tip diabet riskinin aşağı olması ilə əlaqələndirilir.

İctimai sağlamlıq üzrə magistr Endrü Odeqard bildirir: "Uzunmüddətli müşahidəyə əsaslanan kohort tədqiqatlar adətən artmış qəhvə istehlakı ilə 2 tip diabet riski arasında güclü tərs əlaqəni nümayiş etdirir".

Bu, qəhvənin tərkibində antioksidant və qarşıyanğı xüsusiyyətləri olan digər birləşmələrin olması ilə bağlı ola bilər. Bu birləşmələr zamanla kofeinin çatışmazlıqlarını kompensasiya edə bilər.

Qəhvədən yaranan qan şəkəri dalğalanmalarının qarşısını almaq üsulları:

* Qəhvəni yemək zamanı və ya yeməkdən sonra için: Kofein həzm sürətini yavaşlatmaq və qan şəkəri dalğalanmalarını yumşaltmaq üçün qəhvəni yeməklə və ya yeməyə qoşun.

* Şəkərsiz və ya təbii şəkər əvəzləri seçin: Şəkər və ya ədviyyatlı siroplar əvəzinə steviya, arxat və ya allüloza kimi təbii şəkər əvəzlərindən istifadə edin.

* Yarımkofeinli və ya kofeinsiz qəhvəyə keçin: Kofeinə həssaslığınız və ya artıq insulin müqavimətiniz varsa, kofein miqdarını azaldın.

* Qəhvə alternativlərini sınayın: Qara və ya yaşıl çay, gəvən kökündən qəhvə və ya hətta turşuluğu aşağı qəhvə qan şəkərinə daha yumşaq təsir göstərə bilər.

* Reaksiyanızı izləyin: Qəhvə içərkən özünüzü necə hiss etdiyinizə diqqət yetirin. Qlükoz ölçən cihazdan istifadə edirsinizsə, müxtəlif qəhvə növləri və içmə vaxtının sizə necə təsir etdiyini də izləyə bilərsiniz. Özünüzü ən yaxşı hiss etdiyiniz variantda qalın.

Əgər qəhvəyə alternativ axtarırsınızsa, bir fincan bu içkidən daha yaxşı enerji verən 7 yüngül yeməyə diqqət yetirin.

Samir
 

0