Yağlı qidalardan sui-istifadənin yeni təhlükəli nəticəsi aşkar edildi

SAĞLAMLIQ
10:35 / 15.08.2025
35

Miçiqan Tibb Mərkəzinin alimləri müəyyən ediblər ki, həddindən artıq yağ istehlakı qanda trigliseridlərin səviyyəsini artırır və qarın aorta anevrizmalarının inkişafına birbaşa kömək edir. 

HİT.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Circulation" jurnalında dərc olunub.

Anevrizma, qanı ürəkdən bütün orqanlara daşıyan bədənin ən böyük damarı olan aortanın divarının lokal genişlənməsidir. Damar divarı incəldikdə, qopma riski artır, bu da ölümlə nəticələnə bilər.

Alimlər müəyyən ediblər ki, trigliseridlər və onların metabolizmasını tənzimləyən zülallar (APOC3 və ANGPTL3) birbaşa aorta divarını zədələyir. Triqliseridlərin səviyyəsi yüksəlmiş siçanlar üzərində aparılan təcrübələr dozadan asılı təsir göstərib: qanda trigliseridlərin səviyyəsinin orta dərəcədə artması anevrizmaların əmələ gəlməsini sürətləndirib, yüksək səviyyə isə aortanın parçalanmasına və yırtılmasına səbəb olub.

Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, bu mexanizm aortanın birləşdirici toxumasını gücləndirən lizil oksidaz (LOX) fermentinin fəaliyyətinin pozulması ilə bağlıdır. Həddindən artıq trigliseridlər və yağ turşuları LOX-un fəaliyyətini maneə törədir, damar divarını zəiflədir.

Alimlər xatırladıblar ki, trigliseridlər qida ilə orqanizmə daxil olan və qaraciyər və bağırsaqlarda sintez olunan neytral yağlar adlanır. Onların qanda çox olmasının ümumi səbəbləri piylənmə, şəkərli diabet, qalxanabənzər vəzinin disfunksiyası və qidalanmadır - fast food, qənnadı məmulatları, çipslər və yağlı ətdən sui-istifadə.

Samir

0