Konservləşdirilmiş balığın sümüklərini yemək olarmı? - Diyetoloqlardan cavab

SAĞLAMLIQ
22:56 / 19.08.2025
42

Konserv balığı ət qəlyanaltılarından tutmuş makaron və digər məhsullara qədər müxtəlif yeməklərdə istifadə olunur. Ancaq belə bir sual yaranır: bu delikateslərin sümüklərini yemək təhlükəsizdirmi? 

HİT.az xəbər verir kki, buna görə də qida ekspertləri health üçün konserv balığının sümüklərinin yeyilməsinin təhlükəsizliyi barədə məlumat veriblər.

Adətən belə balıqlar yüksək temperatur və təzyiq altında konservləşmə prosesindən keçir ki, bu da onların sümüklərini çeynəmək və həzm etmək üçün asan olacaq dərəcədə yumşaldır.

"Bu proses kalsium strukturunu dağıdır, sümükləri yumşaq və yemək üçün təhlükəsiz edir", deyə diyetoloq Rima Kleyner təsdiqləyib.

Eyni zamanda istisnalar var.

"Radiasiyadan sonra udma problemləri olan insanlara, nəzarətsiz GERX (Qastroezofageal Reflüks Xəstəliyi) olanlara və ya 3 yaşadək uşaqlara tam qonserv sümükləri tövsiyə etmirəm. Mən tez-tez müştərilərə sardin və ya lososu limon şirəsi ilə sürtməyi məsləhət görürəm ki, yeməkdən əvvəl qalan strukturu daha da dağıtsınlar", deyə diyetoloq Luiza Meyson qeyd edib.

Həmçinin, mədə-bağırsaq pozuntularınız varsa, belə balığın sümüklərini yeməmək daha yaxşıdır.

"Konserv balığı bioloji əlçatan kalsiumun ən effektiv mənbələrindən biridir", deyə Meyson təsdiqləyir. Həmçinin konserv sümükləri bor tərkib edir - estrogen maddələr mübadiləsi və sümük kütləsinin qorunması üçün vacib olan mikroelement:

"Mən müştərilərə onu (konserv balığı) həftədə iki-dörd dəfə yeməyi tövsiyə edirəm: sardiniya, vəhşi losos və ançousları növbələşdirərək mikroelementlərin alınmasını müxtəlifləndirmək və ağır metalların təsirini minimuma endirmək üçün".

Xüsusilə, tədqiqatlardan birində alimlər aşkar ediblər ki, konserv balığı yeyən insanlar onu yeməyənlərdən daha uzun yaşaya bilər. Başqa bir tədqiqatda isə alimlər müəyyən ediblər ki, konserv sardiniyalarının yeyilməsi sağlamlıq və uzunömürlülük üçün balıq yağı dərmanlarından daha effektivdir. Həmçinin belə balıq insanlara daha çox Omega-3 almağa kömək edir.

Konserv balığı təkcə qiymətə əlçatan deyil, həm də hazırlanması asan və zəngin protein mənbəyidir.

"Bundan əlavə, bu konserv dəniz məhsulları bankadan düz yeyilə bilən və ya salatlara, makaron və pizzaya əlavə edilə bilən ləzzətli, qida dəyəri yüksək proteindir", deyə Kleyner təsdiqləyib.

Diyetoloq onları sousa qarışdırmağı və ya krakerlər və tostlarla birləşdirməyi məsləhət görür.

Samir
 

0