Sağlam pəhrizə əməl edən 60 yaşdan yuxarı insanlar daha az hallarda kognitiv disfunksiya ilə üzləşirlər.
HİT.az xəbər verir ki, bu nəticəyə çinli tədqiqatçılar gəlib. Araşdırma "Geriatric Nursing" jurnalında dərc olunub.
Kognitiv funksiyalar yaşla tədricən dəyişir: informasiyanın emal sürəti aşağı düşür, bir anda yaddaşda bir neçə tapşırığı saxlamaq çətinləşir, lakin lüğət ehtiyatı və ümumi biliklər, əksinə, sabit qala bilər. Lakin bəzi yaşlı insanlarda kognitiv disfunksiya inkişaf edir – tez-tez Altsheymer xəstəliyi və ya damar problemləri ilə əlaqəli olan yaddaş, diqqət, nitq və digər ali funksiyaların ciddi pozuntuları.
Qidalanmanın bu proseslərdə rolunu aydınlaşdırmaq üçün alimlər 60 yaşdan yuxarı insanlarda pəhriz və kognitiv göstəricilər arasındakı əlaqəyə həsr olunmuş araşdırmaları təhlil ediblər. Məlum olub ki, Aralıq dənizi və ya MIND pəhrizi kimi sağlam qida modelinə əməl edən şəxslərdə kognitiv pozuntular ehtimalı daha az sağlam pəhrizi olan həmyaşıdlarına nisbətən 40% aşağıdır.
"Gündəlik həyatda yaşlı insanlar hər yeməyə tərəvəz, meyvə, balıq və paxlalı dənli bitkilər daxil etməyə çalışmalıdırlar. Bəzi məhsulların, məsələn, süd məhsullarının təsiri hələ də əlavə öyrənilmə tələb edir", deyə işin müəllifləri qeyd ediblər.
Söhbət gedən sağlam pəhrizlər meyvə, tərəvəz, tam taxıl, qoz, zeytun yağı, balıq və quş ətinin mülayim istifadəsini, həmçinin qırmızı ət, şirniyyat və qızardılmış qidanın məhdudlaşdırılmasını nəzərdə tutur.
Müəlliflər vurğulayırlar ki, baxmayaraq ki, qidalanma və kognitiv funksiyaların vəziyyəti arasında əlaqə çoxsaylı məlumatlarla təsdiqlənir, təhlil səbəb-nəticə əlaqəsi haqqında yekun nəticələr çıxarmağa imkan vermir.
Samir