Beynəlxalq alimlər qrupu müəyyən edib ki, alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyinin (NAFLD) səbəb olduğu qaraciyər zədələnməsi beyin iltihabına səbəb ola bilər və narahatlığın inkişafına kömək edə bilər. Siçanlar üzərində aparılan bir araşdırma göstərdi ki, yüksək yağ və fruktoza olan pəhriz ilə heyvanların qaraciyər funksiyası pozulur, bu da qan və sinir sistemində dəyişikliklər zəncirini işə salır.
HİT.az xəbər verir ki, tədqiqat "Psychopharmacology" jurnalında dərc olunub.
NAFLD piylənmə, tip 2 diabet və metabolik sindromla əlaqəli ən çox yayılmış qaraciyər xəstəliklərindən biridir. Adətən asemptomatikdir, lakin irəlilədikcə iltihaba, fibroza və siroza səbəb ola bilər. Hələ xüsusi dərmanlar yoxdur, əsas müalicə üsulu pəhriz və həyat tərzinin tənzimlənməsidir.
Hongmei Du qrupu, yeni bir araşdırmada, yağlı qidalarla qidalanan və 12,5% fruktoza ilə şərbət verilən siçanların NAYQQ və narahat davranış şəklini inkişaf etdirdiyini göstərdi. Heyvanlarda qaraciyərdə yağ yığılması, ALT və AST fermentlərinin səviyyəsinin artması, qlutamat və iltihaba qarşı molekulların konsentrasiyasının artması - təkcə qaraciyərdə deyil, həm də hipokampusda və beyin qabığında müşahidə olunub.
Alimlər hepatoprotektiv xüsusiyyətlərə malik longan meyvələrindən olan təbii birləşmə olan korilaqinin təsirini sınaqdan keçiriblər. Məlum olub ki, onun tətbiqi iltihabı azaldır, qlutamat səviyyəsini normallaşdırır və qaraciyəri zədələnmiş siçanlarda narahatlığı azaldır.
Bununla belə, narahatlığın qaraciyərə zərər vermədən sosial stresdən qaynaqlandığı başqa bir eksperimental modeldə korilagin işləməyib. Bu, onun təsirinin birbaşa sakitləşdirici təsirlə deyil, qaraciyərin qorunması və beyinə təsirinin qarşısının alınması ilə vasitəçilik edildiyini göstərir.
"Nəticələrimiz göstərir ki, NAFLD-də qaraciyərin zədələnməsi beyin iltihabına və narahatlıq kimi davranışa səbəb ola bilər və korilagin qaraciyəri qoruyaraq bu təzahürləri zəiflədir", deyə tədqiqatın müəllifləri bildirib.
Samir