Kreatinin insan sağlamlığı üçün faydalarına enerji istehsalı, əzələ gücünün və sümük kütləsinin yaxşılaşdırılması, kognitiv funksiyaların gücləndirilməsi, xroniki xəstəliklərdən qorunma və qan şəkəri səviyyəsinin aşağı salınması daxildir.
HİT.az "Verywellhealth"ə istinadən xəbər verir ki, kreatin orqanizm tərəfindən kiçik miqdarlarda istehsal olunan bir amin turşusudur (zülalın tikinti materialı). Optimal sağlamlıq üçün gündəlik 3-5 qram (q) kreatini qidadan almaq tövsiyə olunur, yazır .
1. Mal əti - Bu ət, təxminən 110 qramda 0,5 qram olmaqla yüksək kreatin miqdarı ilə fərqlənir. Mal əti həm də təsiredici amin turşusu profilinə malikdir. O, orqanizmin istehsal edə bilmədiyi və qida ilə qəbul etməli olduğu 9 əvəzedilməz amin turşusunun hamısını ehtiva edir.
2. Donuz əti - Bir porsiya donuz ətdə 0,5-dən 1 qrama qədər kreatin var. Donuz əti həm də zülal baxımından zəngindir. Cəmi 113 qram qızardılmış donuz əti 27 qramdan çox zülal ehtiva edir. O, həmçinin çox miqdarda kalium və B6 vitamini ehtiva edir.
3. Qoyun əti - Qoyun əti yüksək keyfiyyətli zülal mənbəyidir və kreatinə zəngindir. Bəzi tədqiqatlar həmçinin göstərir ki, qoyun ətdə digər ət növlərinə nisbətən daha çox kreatin var.
4. Quş əti - Toyuq və hind də daxil olmaqla quş əti, kreatin də daxil olmaqla bir çox həyati vacib qida maddələri ehtiva edə bilər. 170 qramlıq bir toyuq döşündə təxminən 0,3 qram kreatin var. O, yağsız zülalı ilə tanınır və qırmızı ətə sağlam alternativ hesab olunur. Quş əti zülal baxımından zəngindir və 9 əvəzedilməz amin turşusunun hamısını ehtiva edir. O, həmçinin selen, fosfor və B qrup vitaminləri ilə zəngindir.
5. Vəhşi heyvan əti - Bu, fermada yetişdirilməyən hər hansı bir ət növüdür. Maral, bizon, dovşan və donuz vəhşi heyvan əti növləridir və tez-tez yeyilir. Bu ət qırmızı ət hesab olunur və zülal, dəmir, sink və B qrup vitaminləri ilə zəngindir. Vəhşi heyvan ətdə kreatin miqdarının hesablanması mövcud deyil. Ancaq bu qırmızı ət olduğu üçün, digər qırmızı ət növləri ilə eyni miqdarda kreatin ehtiva etməsi ehtimal edilir.
6. Balıq - Bəzi balıq növləri kreatin üçün əla mənbədir. Balıq həm də zülal və omega-3 yağ turşularının əla mənbəyidir. Balıqda kreatin miqdarı növündən asılı olaraq dəyişir. Məsələn:
* Bir kiloqram siyinədə 6,5-dən 10 qrama qədər kreatin var;
* Sarıquyruq bir kiloqramda 5 qram kreatin ehtiva edir;
* Losos bir kiloqramda 4 qram kreatin ehtiva edir;
* Tunus balığı 2,7-dən 6,5 qrama qədər kreatin ehtiva edir;
* Treska bir kiloqramda 3-dən 4,4 qrama qədər kreatin ehtiva edir.
7. Krevetkalar - Krevetkalarda dəqiq kreatin miqdarı növündən, yaşından, bişirmə üsulundan asılı olaraq dəyişir. Ancaq tədqiqatlara görə, 1 kq krevetkada təxminən 0,7 qram kreatin var. Bir porsiyada 0,1 qramdan az kreatin ola bilər. Bu böyük miqdar olmasa da, krevetkaların qəbulu gündəlik kreatin istehlakı normalarının doldurulmasına kömək edə bilər.
Samir