Hansı qida qan təzyiqini aşağı salır? - Ən faydalı 8 məhsul

SAĞLAMLIQ
22:54 / 08.09.2025
75

Sağlam qan təzyiqinin saxlanması ürək, böyrək və ümumi sağlamlığın qorunması üçün əsas amildir. 

HİT.az xəbər verir ki, "Verywell health" nəşri damar sağlamlığını təşviq edə bilən, qan dövranını yaxşılaşdıran və qan təzyiqini normal həddə saxlaya bilən 8 məhsulu sadalayıb.

Göyümtyaxılı - Göyümtyaxılının sağlam qan təzyiqinin saxlanmasına kömək etdiyi güman edilir. Aparılan tədqiqatlar göstərib ki, həftədə bir stəkan göyümtyaxılının qəbulu hipertoniya inkişaf riskini azada bilər. Digər tədqiqatlar isə göyümtyaxılında olan flavonoid və antosianın aşağı qan təzyiqi ilə əlaqəli olduğunu göstərib.

Qoz - Aparılan tədqiqatlar göstərib ki, qoz yeyən insanların diastolik qan təzyiqi, bel ətrafı və qarın yağlanması onu yeməyənlərə nisbətən aşağı olub.

"Bundan əlavə, 2019-cu ildə aparılan klinik test göstərib ki, doymuş yağları az olan pəhriz zamanı qozun qəbulu mərkəzi qan təzyiqinin aşağı düşməsinə də kömək edə bilər", deyə materialda qeyd olunub.

Ekspertlər sizə dərinəyə və ya salata qoz əlavə etməyi, tostları qoz yağı ilə yağlamağı və ya sadəcə onları ətri kimi yeməyi məsləhət görürlər.

100% portağal şirəsi - Səhər içilən bir stəkan portağal şirəsi orqanizminizə ürək üçün faydalı olan kalium verir. Həmçinin, şirə sayəsində hipertoniyası olan insanlarda qan təzyiqinin aşağı düşməsinə kömək edə bilən flavonoid, xüsusilə də hesperidin qəbul edə bilərsiniz.

Qarpız - Qarpız sistolik və diastolik qan təzyiqinin aşağı düşməsinə kömək edən qida maddələri olan kalium, L-sitrulin və likopen ilə zəngindir.

"L-sitrulin müəyyən əhalinin bəzi qruplarında qan təzyiqinin aşağı düşməsinə kömək edə bilən bir amin turşusudur. Qarpıza qırmızı-çəhrayı rəng verən antioksidan olan likopen yüksək qan təzyikinə, həmçinin ürək-damar sistemi üçün digər müsbət effektlərə malikdir", deyə "Verywell health" izah edib.

Armud - Armudun müntəzəm qəbulu metabolik sindromu olan böyüklərdə qan təzyiqini yaxşılaşa bilər. Aparılan tədqiqatlardan biri göstərib ki, 12 həftə ərzində hər gün armud yemək sistolik, arterial və nəbz təzyiqinin aşağı düşməsinə səbəb olub.

Yağlı balıq - Losos və forel kimi yağlı balıqlar çoxlu insanda qan təzyiqinin aşağı düşməsinə kömək edə bilən omega-3 yağ turşularının əla mənbəyidir.

Qeyd olunur ki, Amerikan Ürək Assosiasiyası ürək üçün mənfi nəticələr riskini azaltmaq və sağlam qan təzyiqini saxlamaq üçün həftədə bir-iki dəfə dəniz məhsullarının qəbul edilməsini məsləhət görür.

Mərci - Mərci ürək üçün faydalı olan kalium və maqnezium kimi çoxlu qida maddələrinə malikdir. Aparılan tədqiqatlardan birində alimlər aşkarlayıblar ki, insanlar pəhrizlərindəki digər məhsulları mərci və lobya ilə əvəz etdikdə onların sistolik qan təzyiqi aşağı düşüb.

"İstər bu kiçik paxlalı bitki ilə sousda, istərsə də şorbada və ya sadəcə garnir kimi ləzzət alın, pəhrizinizə mərci əlavə etmək qan təzyiqi sağlamlığınıza təsir göstərə bilər", deyə materialda təmin ediblər.

Yoğurt - Yoğurt ürək sağlamlığını dəstəkləyən kalium və kalsium ehtiva edir. Xüsusilə, aparılan araşdırmalardan biri göstərib ki, gündə üç porsiya süd məhsulunun qəbulu hipertoniya inkişaf riskinin 13% azalması ilə əlaqələndirilir.

"Yoğurt seçərkən şəkər əlavə olunmamış məhsullara üstünlük verin. Şirin dad əlavə etmək və qida dəyərini artırmaq üçün bir az meyvə əlavə edə bilərsiniz", deyə nəşrdə məsləhət görülür.

Samir
 

0