NCC: Qlobal istiləşmə dolayı yolla piylənmə hallarını artırır

SAĞLAMLIQ
14:44 / 10.09.2025
49

Qlobal istiləşmə piylənmə hallarının artmasına təkan verə bilər. 

HİT.az xəbər verir ki, bunu "Nature Climate Change" (NCC) jurnalında dərc olunan araşdırma göstərib. 

Alimlər müəyyən ediblər ki, isti günlərdə insanlar daha çox şirin içkilər, şirələr və dondurmalara üstünlük verirlər ki, bu da şəkər istehlakını artırır.

Alimlər 2017-2018-ci illər üçün Amerika supermarketlərində istehlakçı tələbatını təhlil ediblər. Nəticələr göstərdi ki, əlavə edilmiş şəkər istehlakı 10 °C və ya 12 °C-dən aşağı temperaturda bir qədər artıb. Bununla belə, 12-30 °C aralığında hər bir əlavə (qeyri-təbii) bir dərəcə "istiləşmə" gündə əlavə 0,7 q şəkərin pəhrizə daxil edilməsi ilə əlaqələndirilir.

Sağlam qidalara çıxışı məhdud olan aztəminatlı insanlar bu təsirə xüsusilə həssasdırlar. Tədqiqatçıların fikrincə, iqlim dəyişikliyinin “ən pis ssenarisi” altında, ən həssas qruplar arasında gündəlik şəkər istehlakı əsrin sonuna qədər beş qram arta bilər. Bu, piylənmə, diabet və ürək-damar xəstəlikləri riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıracaq.

Tədqiqatın müəllifləri xəbərdarlıq edirlər ki, temperaturun artması sağlamlıq sistemlərinin yükünü daha da artırır, çünki şəkər artıq qlobal piylənmənin əsas amillərindən biridir.

Samir

0