Balıq sezonunun 1 sentyabrda başlaması ilə birlikdə təzgahlarda hərəkətlilik yaranır. Mütəxəssislər balıq istehlakının sağlamlıq baxımından saysız-hesabsız faydası olduğunu deyirlər. Tərkibindəki vitamin və minerallar sayəsində diqqət, yaddaş və yaddaş kimi vəziyyətlər üçün də balıq istehlakı böyük əhəmiyyət kəsb edir.
HİT.az xəbər verir ki, pəhriz və dietetika mütəxəssisi, diyetoloq Çağatay Kansız balığın mövsümündə və düzgün bişirmə üsulları ilə istehlak edilməsi lazım olduğunu vurğulayaraq deyib:
"Balığın sağlamlığımıza faydalı ola bilməsi üçün qida dəyərini qoruyaraq mövsümündə istehlak edilməsi çox vacibdir. Xüsusilə bişirmə üsulu olaraq qızartma əvəzinə suda bişirmə, sobada və qrildə bişirmə üsullarına üstünlük verilməlidir. Həftədə 2-3 dəfə istehlakinə əhəmiyyət verməliyik".
Çağatay Kansız dənizlərdə ov sezonunun başlaması ilə birlikdə təzgahlarda yer almağa başlayan balıqların sağlam qidalanmanın vəcdənqəlməzi olduğunu ifadə edərək xəbərdarlıq edib:
"Balıq sezonunun 1 Sentyabrda başlaması ilə bir-birindən fərqli çoxlu balıq növü təzgahlarda yerini almağa başladı. Sağlam qidalanmanın vəcdənqəlməzi olan balıq, kafi və tarazlı qidalanma rejiminin mühüm bir tərkib hissəsidir. Protein, B12 vitamini, Omega 3, A və D vitamini, fosfor, yod, selen kimi qida elementlərindən zəngindir. Üç tərəfi dənizlərlə əhatələnmiş ölkəmizdə balıq istehlakı arzulanan miqdarlara çata bilmir. Balıq istehlakı ilə birlikdə kafi Omega 3 qəbulu hər yaş qrupundan şəxslərin sağlamlığı üçün çox vacibdir. Balıq, içindəki bir Omega 3 yağ turşusu növü olan Dokozaheksaenoyak turşusu sayəsində xüsusilə ana bətnindəki uşağın beyin və zəka inkişafını dəstəkləyir.
Gələcək yaşlarda idraki geriləmə və Altsaymer riskini azaltmaqda təsirlidir. İdraki performans, diqqət, yaddaş kimi vəziyyətlər üçün də balıq istehlakı əhəmiyyət daşıyır. Balıq, selen və sink kimi antioksidant mineralları ehtiva etməsi ilə infeksiya və xəstəliklərə qarşı qoruyucu təsir göstərir. Qış mövsümündə xəstəliklərdən qorunmaqda immun sistemini tarazlaşdırır".
Diyetoloq balıq istehlakının immun sistemini və sümük sağlamlığını dəstəklədiyini bildirərək deyib:
"Balıq istehlakı, D vitamini tərkibi ilə sümük sağlamlığını dəstəkləyərkən, Omega 3 təsiri ilə də bədəndə iltihabəleyhinə təsir göstərib iltihab formalaşmasının qarşısını alır. Balıq istehlakı, ələt-iskelet sisteminin daha sağlam və güclü olmasını təmin edir. Balıqdakı Omega 3 yağ turşusu sayəsində qanın laxtalaşma riski azalır və ictimaiyyətdə pis xolesterin kimi tanınan LDL-nin miqdarı aşağı düşür. Bununla birlikdə damarlarda azalan pıxtı formalaşması ilə şəxslərdə iflic riski azalır. Damarların elastikliyi artaraq qan axını və ürək ritmi tənzimlənir. Balığın içindəki Dokozaheksaenoyak turşusu ilə birlikdə retina sağlamlığı dəstəklənərək görəcək funksiyaları yaxşılaşır. Saç kökləri qidalanaraq saç tökülməsi azalır və saçların parlaqlığı artır. E vitamini tərkibi ilə dəri elastikliyi artır. Ehtiva etdiyi protein sayəsində dəri elastikliyi təmin edən kollagen sintezini dəstəkləyərək və qırışları azaldaraq yaşlanma əleyhinə təsir göstərir. Günəşin zərərli şüalarına qarşı dəri immunitetini dəstəkləyərək UV şüalarına qarşı qoruyucudur".
Balığın mövsümündə və düzgün bişirmə üsulları ilə istehlak edilməsi lazım olduğunu vurğulayan diyetoloq qeyd edib:
"Balığın sağlamlığımıza faydalı ola bilməsi üçün qida dəyərini qoruyaraq mövsümündə istehlak edilməsi çox vacibdir. Xüsusilə bişirmə üsulu olaraq qızartma əvəzinə suda bişirmə, sobada və qrildə bişirmə üsullarına üstünlük verilməlidir. Kalkan, dil, barbunya, mezgit və kefal kimi dib balıqlarının ağır metal yığılması baxımından istehlakı zərərlidir. Uskumru, sardalya, palamut, lüfer və çipura sentyabr ayı balıqlarıdır. Sağlamlıq üçün demək olar ki, sonsuz faydası olan bu yüksək keyfiyyətli protein mənbəyi olan balığın həftədə 2-3 dəfə istehlakinə əhəmiyyət verməliyik".
Samir